Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Machanie rączką

Data utworzenia : 2015-01-01 22:30 | Ostatni komentarz 2015-06-25 18:35

DorFryt

59197 Odsłony
86 Komentarze

Zauważyłam, że moje 5 miesięczne dziecko nerwowo macha rączką. Mąż stwierdził, że macha z nerwów. Ale jak obserwuję go to nie wydaje mi się. W kilku sytuacjach pojawia się to machanie. Przy zabawie nagle zaczyna machać lewą rączką, przy czym uderza się w nogę lub w główkę. Robi tak często, gdy go karmię butelką. I dodam jeszcze, że robi tak tylko lewą ręką. To normalne zachowanie u takich maluchów? Czy to są objawy nerwów?

2015-01-02 14:05

DorFryt dzieci nie potarfią jeszcze tak jak my wyrażać swoich emocji. Wieć czasami wykonują jakieś dziwne ruchy. Mój synek miał taki etap, że uderzał sobie ręką w głowę lub głową uderzał o podłogę.

2015-01-02 12:20

Dor Fryt - moja rehabilitantka pokazała mi jak uczyć dziecko przewracania z pleców na brzuch i z brzucha na plecy i ja codziennie to ćwiczę z synkiem. Jeżeli uda mi się to zrobię kilka zdjęć lub nagram filmik i podeślę Ci - może taki ćwiczenia pomogą Twojemu synkowi w nauce :)

2015-01-02 07:13

Moj synek wymachuje bardzo raczka jak cos chce a nie moze dosiegnac. Czesto tez sie zdarza ze przy zabawie mega wymachuje grzechotka, albo sama raczka. Mysle ze taki trik u dzieci z tego co czytam i zauwazylam jest normalna sprawa. Dziecko chce poznawac swiat i w wieku 5 mscy wie juz ze ma raczki i teraz uczy sie do czego sluza;)

2015-01-01 23:57

Mój mały też bawi się moją ręką. Głównie wymachuje rączką jak nic nie ma w dłoni.... tak jakby to z nudów robił. Przy karmieniu w nocy za każdym razem tak robi... i daję mu zabawkę to chwile ją potrzyma, zostawia i od nowa. Gdy wkurza się to własnie nie zauważyłam, żeby tak robił... Podnoszenie główki ma opanowane bardzo dobrze... Gorzej z przewracaniem się z brzucha na plecy. Tego nie potrafi pojąć...

2015-01-01 22:53

U mojego synka było bardzo podobnie. Wydaje mi się, że raczej były to takie bardziej niekontrolowane ruchy. Machał obydwoma rączkami. Teraz gdy jest już troszkę starszy widzę, że robi to bardziej świadomie i tu właśnie jak się denerwuje, złości wówczas potrafi nawet zacisnać piąstki i wymachiwać z impetem. Ale robi to również gdy się cieszy, gdy zobaczy coś interesującego. Wydaje mi się że jest to normalne zachowanie.

2015-01-01 22:41

Mój synek jest w podobnym wieku i jest coraz bardziej aktywny ruchowo. Czasami też wymachuje rękami i nóżkami ale nie sądzę aby to było na tle nerwowym. Mój synek też częściej wymachuje lewą rączką ale dla tego że prawa strona jest mniej sprawna z uwagi na wzmożone napięcie które u niego jest bardziej widoczne z prawej strony. Nie tak dawno dałam mu do rączki grzechotkę i wymachując rączką uderzył się w główkę. Zdarzyło się to kilka razy ale nie płakał i ja wiem że dziecko szczególnie takie małe ma nieskoordynowane ruchy. Podczas jedzenia też coraz częściej dotyka mojej ręki a nóżkami wykopuje kocyk. Możesz zwrócić uwagę czy zawsze podczas karmienia tak robi albo jak się zachowuje gdy jest wesoły lub kiedy się denerwuje. Przeczytałam kiedyś że dziecko szczególnie maleńkie może uderzać ręką w główkę gdy boli go ucho ale wtedy też chyba jest marudne i płaczliwe a czasem ma gorączkę. Mój synek miał problemy z podnoszeniem główki i obracaniem jej a teraz po miesięcznej rehabilitacji robi to tak szybko że czasami gdy trzymam go na rękach robi to tak szybko i gwałtownie że mam wrażenie że wybije mi kiedyś zęby tyle ma siły :)