Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Machanie rączką

Data utworzenia : 2015-01-01 22:30 | Ostatni komentarz 2015-06-25 18:35

DorFryt

59198 Odsłony
86 Komentarze

Zauważyłam, że moje 5 miesięczne dziecko nerwowo macha rączką. Mąż stwierdził, że macha z nerwów. Ale jak obserwuję go to nie wydaje mi się. W kilku sytuacjach pojawia się to machanie. Przy zabawie nagle zaczyna machać lewą rączką, przy czym uderza się w nogę lub w główkę. Robi tak często, gdy go karmię butelką. I dodam jeszcze, że robi tak tylko lewą ręką. To normalne zachowanie u takich maluchów? Czy to są objawy nerwów?

2015-06-25 18:35

Moja córeczka macha obiema rączkami zwłaszcza kiedy jest zafascynowana czymś. Pytałam neurologa,czy to normalne i ona powiedziała,że dziecko w wieku około 6 miesiecy zaczyna "wkręcać żarówki" i to normalne. Czasem córka macha,czasem wkręca :) hehe śmiesznie to wygląda :)

2015-06-12 10:19

Jestem wdzięczna za odpowiedź :) będę cierpliwie czekać, aż to samo mu minie.

2015-06-11 23:32

infrared, dla mnie też to dziwnie wyglądało, i nie wierzyłam nikomu, kto mówił, że to normalne. Znikło po jakimś czasie, więc chyba jednak normalne zjawisko. Odruch bezwarunkowy, nie robił tak z nerwów ani jak się cieszył. Po prostu od tak rączka mu "latała".

2015-06-10 17:21

DorFryt, chciałabym wiedzieć jak u Was skończyła się historia z machaniem rączką? Czy to minęło? Mój synek ma podobnie. Pediatra twierdzi, że to taka maniera i nie trzeba tego konsultować z neurologiem. Ale mimo to, dziwnie to dla mnie wygląda. Będę wdzięczna za odpowiedź :)

2015-05-06 22:36

http://lovi.pl/pl/forum/5/4779

2015-05-06 22:35

A.Milas kochana u nas wystepuje problem z wiotkością, nie wiadomo czy to wada wrodzona, genetyczna czy jaka tam jeszcze moze wystapic.. na razie corcia jest diagnozowana i czekamy na wyniki do jutra. wiec chetnie wymienie sie pogladami i doswiadczeniem - aczkolwiek doswiadczenie jeszcze mam znikome jednak chlone wiedze na temat wiotkosci jak gabka a watek juz utworzylam na podobny temat

2015-04-27 09:03

A. Milas utwórz niwy wątek w tym temacie, będzie łatwiej mamom odszukać :-)

2015-04-26 23:52

Witam,jestem nowa na forum.Mam pytanie czy jest jakaś mama która boryka się z wadą wrodzoną układu nerwowego,opóźnieniem psychoruchowym,albo problemami neuro-logopedycznymi?Może jest wśród Was z kim mogę wymienić się doświadczeniami albo pytaniami związanymi z rozwojem maluszków.Mój synek ma 2 latka i jest rehabilitowany od 3 miesiąca,do tego od roku uczęszcza na zajęcia si.Jeżeli macie jakieś pytania z chęcią pomogę i sama zaczerpnę wszelkich informacji pozdrawiam