Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

jak układać dziecko

Data utworzenia : 2013-02-19 16:10 | Ostatni komentarz 2022-09-08 10:01

Kaajkaa

24926 Odsłony
10 Komentarze

Witam, mam pewien dylemat, ponieważ każdy odpowiada mi na to pytanie inaczej. 1. Położna wspomniała o kładzeniu dziecka na brzuszku , ale nie po jedzeniu , ponieważ jest to ważne dla rozwoju mięśni. I tu pojawia się pewien problem, ponieważ mój 4 tygodniowy maluszek wciąż je... Ssie około 15 minut po czym puszcza pierś i za kilka minut znów chce do piersi. Nie jestem w stanie układać go na brzuszku gdyż mu się ulewa, dodatkowo krzyczy i nie jest z tego zadowolony, najprawdopodobniej przez pełny brzuszek , który jest ugniatany w tej pozycji. 2. Teściowa oznajmiła mi, iż powinnam kłaść maluszka na plecach bo ma "okrągłą głowe" od ciągłego leżenia na boczku. Czy to możliwe, że nie kładzenie dziecka na plecach może wpłynąć na jego późniejsze życie? 3. W szpitalu kazano mi małego układać na boczku ze względów bezpieczeństwa, szczególnie po jedzeniu, aby się nie zakrztusił. I ja już sama nie wiem jak go układać i kiedy... Maluszek jest wcześniakiem, ma miesiąc ale dopiero jutro powinien się urodzić wg terminu porodu. Nie wiem czy ma to jakies znaczenie ale wiem, że w wielu sprawach ma więc wolę napomnieć.

2022-09-08 10:01

u mnie tak malutka płakała jak zęby jej rosły

2014-02-09 16:45

mraczek albo i nie. Ja też myślałam, że się budzi przez zęby, a tej gorąco było. I 1,5 miesiąca mi zajęło dojście do tego o co chodzi :)

2014-02-08 19:18

Dziewczyny ostatnie porady to chyba dla nas, od kilku dni 3-04 pobudki, jest cycuś i jest spokój , a może tu nie chodzi wcale o jedzenie tylko o te nieszczęsne ząbki.

2013-02-24 18:47

Kaajkaa, wiesz co mojej kolezanki córka, niespodziewanie zaczęła budzić się w nocu co godzinę. Było to dla nich zaskoczenie bo zwykle przesypiała noc, max jedna pobódka na cycusia. Więc wszyscy zawyrokowali, że Mała nie dojada, skoro chce jeść co godzinę. Kupili mleko na noc, by ja dokarmiać tyle tylko, że ona nie chciała tego mleka w ogóle pić - więc kuili drugie i trzecie. Po tygodniu wyszły Małej zęby i wszystko wróciło do normy. Piszę Ci to po to, byś wzięła pod uwagę, że częstsze ssanie wcale nie musi oznaczać głodu tylko Maluszek może w ten sposób coś innego sygnalizować. Pamiętaj, że cycuś to najlepszy uspokajacz :)

2013-02-22 21:04

Cieszę się, że mogłam coś podpowiedzieć. I nie martw się bałaganem w działach. Jeśli chcesz o coś zapytaj to pisz :) Jeśli tylko będę mogła pomóc to coś podpowiem. Tak jak napisałam w innym poście, synek przybrał bardzo mało, bo z tego co się orientuje to tyle powinien przybierać mniej więcej w ciągu jednej doby. Jeszcze raz polecam kontakt z doradcą laktacyjnym i serdecznie pozdrawiam Marta Cholewińska-Dacka

2013-02-22 14:32

dziekuje za rady co do ukladania dzidziusia. co do bliskosci - maluszek zaczal od tyg tak czesto ssac, wczesniej mu sie to nie zdazalo. dowiedzialam sie na wazeniu ze przybral w ciagu tyg jedyne 30 g :( najwyrazniej nie dojadal, moze mam malo pokarmu, sama juz nie wiem. wciaz cos sie dzieje a ja ze stresu trace pokarm :( ale to nie ten dzial wiec nie chce robic balaganu. raz jeszcze dziekuje.

2013-02-21 22:04

Witam, Faktycznie od nadmiaru rad można oszaleć :} Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, bo najlepiej to pytanie skierować do np. fizjoterapeuty albo pielęgniarki noworodkowej ale postaram się coś podpowiedzieć. Dla rozwoju dziecka ważne jest aby było układane na brzuszku. Monika_b dała już sporo podpowiedzi nieco mnie wyręczając :) Ja tylko potwierdzę, żeby nie układać dziecka na siłę w pozycji która mu nie odpowiada oraz po jedzeniu. Można układać dziecko na brzuszku krótko ale często. Pisałaś w innym poście, że maluszek lubi być blisko Ciebie, może spodoba mu się jeśli położysz go brzuszkiem na sobie – brzuszek do brzuszka. Już za chwilę, kiedy mały podrośnie będziesz mogła wykorzystać dużo fajnych zabawek i gadżetów do stymulowania maluszka, również do leżenia na brzuszku. Póki co kontakt z mamą a nie zabawką wystarczy. Może ułożenie na brzuszku i wykonywanie jakiegoś masażyku na pleckach też mu się spodoba. Jeśli dziecku zdarza się ulewać można je układać do spania na pleckach, ale dobrze jest podnieść łóżeczko nieco wyżej. To zabezpieczy je przed zachłyśnięciem. Można to zrobić wkładając książkę pod nogi łóżka, albo jeszcze lepsze rozwiązanie wsadzenie ręczników pod materacyk dziecka, w części gdzie jest główka. Na nocne spanie pozycja na boczku też jest dobra. Można podłożyć za plecki zwinięty ręcznik czy kocyk. W ciągu dnia, kiedy możesz obserwować dziecko można układać dziecko do spania na brzuszku. Co do tej pozycji na noc specjaliści są podzieleni – jedni twierdzą, że może mieć to wpływ na syndrom śmierci łóżeczkowej, inni uważają, że nie ma to wpływu a zależy od zupełnie innych czynników. To co jest bardzo istotne to układanie dziecka raz na jedną, raz na drugą stronę. Jeśli układasz dziecko w łóżeczku na boczku czy na pleckach to np. co tydzień czy 2 tygodnie warto zmienić stronę łóżeczka na które jest układane. Dzięki temu dziecko może obserwować świat dookoła z różnej perspektywy, mięśnie rozwijają się symetrycznie. To samo dotyczy noszenia dziecka czy karmienia piersią. Chcąc odpowiedzieć na Twoje pytanie: ”Czy to możliwe, że nie kładzenie dziecka na plecach może wpłynąć na jego późniejsze życie?” napiszę, że według mnie ważne jest aby układać dziecko w różnych pozycjach, pamiętając o układaniu go na obydwie strony tak jak napisałam wyżej. Poprzez takie postępowanie przeciwdziałamy asymetrii (która do 3 miesiąca życia jest fizjologiczna), wpływamy na wzmacnianie mięśni całego ciałka i wpływamy na dobrą stymulacje. Tak maleńkie dziecko, szczególnie, że to wcześniak można też ścisło owijać kocykiem albo układać w rożek. To da mu większe poczucie bezpieczeństwa. Przez wiele miesięcy dziecko żyło sobie w ciasnym brzuchu. Pamięć z okresu prenatalnego sprawia, że może to działać uspokajająco na dziecko. I jeszcze raz powtórzę, że może dobrze by było skonsultować się z położną laktacyjną. Jeśli maluszek je tak często bo nie koniecznie może być to związane z tym, że jest głodny. A może przeciwnie jest głodny a nie dojada. A być może ten typ po prostu tak ma, a fakt, że jest to wcześniak wpływa na to, że potrzebuje tak często jeść. Moim zdaniem warto o to zapytać specjalistę. Pozdrawiam serdecznie, Marta Cholewińska-Dacka

2013-02-21 20:25

Miałam podobny problem z układaniem synka na brzuszku. Nie podobała mu się ta pozycja, strasznie płakał. Masz rację Kaajkaa, że mogło to być spowodowane pełnym brzuszkiem, synuś ciągle był przy piersi. Odpuściłam trochę te zalecenia co do codziennego układania na brzuszku. Kładłam, kiedy nadarzyła się okazja dłuższej przerwy między karmieniem, a Mały miał ochotę na leżenie na brzuszku. Stopniowo przyzwyczajał się i polubił. Co do leżenia na plecach na początku mało stosowałam, wolałam na boczku, byłam spokojniejsza, że się nie zakrztusi. Później synuś sam opanował przewracanie się z boczku na plecy i bardziej odpowiadała mu ta pozycja:) Muszę się przyznać, że gdybym słuchała życzliwych rad mojej teściowej to chyba bym już zwariowała:) ogólnie traktuje jej rady z przymrużeniem oka:) Mam nadzieję Kaajkaa, że twoja teściowa zasypuję Cię lepszymi radami:)