Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

O matkach i ich bosych niemowlakach na spacerze ... o kazdej porze roku ...

Data utworzenia : 2014-06-16 07:41 | Ostatni komentarz 2022-09-08 10:08

Magdalenamsl

7208 Odsłony
13 Komentarze

Jakiś czas temu mieszkałam w Anglii .. Bardzo często idąc z innymi mamami i naszymi dziecmi na plac zabaw , czy na play grup mijałyśmy matki i ich dzieciaczki z golymi nożkami .... Musze przyznać ze jeśli chodzi o play grup to nie mam nic przeciwko bo sa dam dywaniki wykładziny wiec takie roczne dziecko może sobie pobiegać ale ,,,,wyjść na dwor na sparer czy do sklepu kiedy na dworzu mrzy a temp nie przekracza 10 stopni :/,,, raz jest cieplo a za chwile pada a my mijamy matke z 3 miesięcznym niemowlakiem z bosymi nogami az mnie wzdryga z zimna , Slyszałam o chartowaniu dzieci ale czy nie uważacie ze chodzenie z tak malym dzieckiem boso w tak zmienna pogode to nie przegięcie ...Podkreśle ze na placu zabaw można było czuc się dziwnie nowe dzieci od razu można było rozpoznać ... w wiatr i mrzawke nowe dzieci miały czapeczki opaski na uszy jakiś dodatkowe bluzeczki czy kurteczki przeciwdeszczowe ,,, natomiast tamtejsze mamy nawet w deszcz i 10 stopni wychodzily z dziecmi w krótkich spodenkach i na krótkich rękawkach nie wspominając już o czapkach których czy to w 30 stopni czy tez w 5 rzadko można było zobaczyć dziecko ...Można hartować dziecko ale czy nie uważacie że niektóre matki przesadzają? Czy miałyście podobne sytuacje?

2014-06-16 12:07

samantko mieszkałam tak trochę i wiem o czym mówisz ale trzeba tez umiec odroznic hartowanie od matki która ubiera dziecku co popadnie ,,, mieszkałam tam ,,, zima dzieci biegaly na krótkim rękawku ,,, moim zdaniem to bezmyslnosc a nie hartowanie ,,, i trzeba umiec to odroznic

2014-06-16 11:12

K.Czerska oraz Magdalenamsl i potem takiemu biednemu dziecku całe życie jest zimno, bo tu domy nie są tak szczelne jak w Polsce - nie są ocieplane, w oknach są specjalne wywietrzniki, by się nie zatrzymywała wilgoć.. Trochę logiki, bo po coś się tam dzieci hartuje a nie przez bezmyślność rodziców. Jest to tam celowe i według mnie bardzo odpowiednie.

2014-06-16 11:08

no wlasnie k czerska w uk wszystko jest normalne ,,,

2014-06-16 11:07

Skoro mieszkałaś w Anglii powinnaś wiedzieć, że tam jest to normalne i nazywa się to "zimny chów" - dziecko od małego przyzwyczaja się do tamtejszej temepratury, która zwykle w ciągu roku nie spada poniżej 0 i nie jest wyższa jak okolice 20 stopni. Wiadomo, pod wpływam czasu zachodzą zmiany w klimacie ale i tak należy on do tych umiarkowanych i bardzo wilgotnych. To my, mamy z Polski, tak na prawdę bardzo często przegrzewamy swoje dzieci. Mój Kasjan się już przyzwyczaił do takich temperatur i w tych 20 stopniach mam go ubranego w samą bluzę. Ja sama jestem większym zmarźluchem ale już coraz bardziej przywykam. Po więcej zapraszam tu --> http://matkapolkawirlandii.blogspot.ie/2014/03/widziaam-dzis-batmana.html http://matkapolkawirlandii.blogspot.ie/2014/03/taki-mamy-klimat.html

2014-06-16 11:07

Też jestem w szoku jak widzę coś takiego..w UK to normalka. Moim zdaniem dziecko powinno mieć zawsze na spacerze skarpety, ciepło ucieka przez główkę i stópki.