Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Nauka ubierania/rozbierania

Data utworzenia : 2014-06-14 17:12 | Ostatni komentarz 2022-08-01 16:06

SamantKa

11233 Odsłony
127 Komentarze

Kiedy nauczyć dziecko samodzielnie się ubierać oraz rozbierać? Jaki jest najlepszy okres w życiu dziecka dla nauki samodzielnego zakładania i sznurowania bucików? Od czego zacząć?

2014-06-14 23:06

Mraczku, ale to taka duma później rozpiera jak widzisz, że młode idzie i przynosi co trzeba :) Ale widzę, że takie mówienie procentuje. Bo jak mała nie wie jak coś się nazywa to wskazuje na to paluszkiem i patrzy na mnie takim wzrokiem, że od razu wiem że trzeba powiedzieć jak się dana rzecz nazywa :)

2014-06-14 22:57

Silje to chyba jesteśmy bardzo podobne w tym naszym ubieraniu , ja tez ile się natłumaczę że zakładamy np. skarpetki , czapke buty i czasem każę coś przynieść Jasiowi i wykonuje moje polecenia pod warunkiem że wie jak nazywa się dana rzecz, a wie naprawdę już coraz więcej

2014-06-14 22:41

Silje, słodkie to co opowiadasz :) no ja tu się nie wypowiem. Starszy za duży, by aż tak pamiętać, młody za malutki :)

2014-06-14 22:39

My najczęściej przed kąpielą się uczymy. Mówię do małej zdejmuj skarpetki, a ona siada na podłodze albo na plastikowym wiaderku od proszku i stara się je ściągać, co zwykle jej wychodzi. Podobnie jest z pozostałymi ubraniami.

2014-06-14 22:29

Samanta trochę jeszcze minie, ale już warto podczas ubierania i rozbierania uczyć dziecko. Ja tak robię i nawet Szymon się dziwi jak widzi co robi Młoda :) Bo u nas jest tak: "Rozala idziemy na dwór, trzeba buty ubrać" i ona wtedy idzie do butów, siada na ziemi z nimi i czeka. Wtedy ją biorę na kolana i mówię "wkładamy nóżkę i zapinamy bucik, a teraz drugą nóżkę" i ona mi te nogi podaje bezbłędnie. To samo jest ze zdejmowaniem spodni, jak stawiam ją przy wannie i mówię, że ma podnieść nogę i drugą to to robi. Jak spodnie jej ubieram to jest podobnie, siedzi mi na kolanach i próbuje trawić do nogawki nogą. Do samodzielności jeszcze dużo jej brakuje, ale już potrafi sama zdjąć czapkę i skarpetki :) Myślę, że jak ubierając i rozbierając Kassiego będziesz mu tak mówić to po pierwsze nauczy się szybciej gdzie ma jaką część ciała, a po drugie za rok będzie mu łatwiej się nauczyć samodzielnie ubierać :)

2014-06-14 21:19

takie pierwsze samodzielne rozbieranie bucików , czapeczki , kurteczki mamy za sobą ..ze spodniami poradzic sobie nie mozemy ale Kacpi jest jeszcze malutki ... Mraczek ma racje ..w wieku 2-3 lat mozna zaczac dziecko uczyc ,ale jeszcze nie mozna od niego wymagac zbyt wiele :)

2014-06-14 18:50

Samantka u nas ze sznurowaniem szło najgorzej jeżeli chodzi o tego mojego starszego synka , w przedszkolu dziadek go wreszcie nauczył a jeżeli chodzi o samodzielne ubieranie zaczynaliśmy ok 2 latek i poszło nam super szybko choć na początku było zakładanie tył na przód ale tak zaczynaliśmy nauke