Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Kiedy powiedzieć NIE pampersom?

Data utworzenia : 2014-06-03 21:05 | Ostatni komentarz 2015-06-24 13:59

beti2270

5374 Odsłony
16 Komentarze

Mamy jestem ciekawa Waszych doświadczeń, naszego Mikołaja zaczęliśmy oduczać siusiania w pampersy gdy miał około 1,5 roku, poszło szybko i sprawnie. Syn w mig załapał o co chodzi i dosłownie po kilku dniach sikał już na nocniczek. Zauważyłam też, że papmers z nocy nie był w ogóle mokry, więc powiedziałam synkowi, że bardzo jestem z niego dumna i że już mu nie będę zakładać papmersa i będzie spał w samych majtusiach jak duży chłopczyk. I od tego momentu mamy spokój. A Wy mamy jak odzwyczajałyście swoje pociechy? Macie jakieś sprawdzone sposoby?

2015-06-24 13:59

nocnik jeszcze przede mną, ale już rozmyślam jak to zrobić.

2015-06-19 16:51

A my oduczamy teraz młodszego, ma 16 miesięcy, od około 2 tyg chodzi w dzień bez pampersa, teraz jest już dużo lepiej, bo zaczyna łapać o co chodzi. Jeszcze sam nie zawoła, ale jak zapytam to kiwa głową i idziemy na nocniczek i zrobi siku, a kupy w pampersa już chyba tydzień nie zrobił i jestem z tego dumna :-)

2014-07-28 13:03

Ja mysle ze dopiero tak ok. 1,5 roku do 2 lat. To jest odpowiednia pora na oduczanie, zalezy tez kiedy wypadaja wakacje, cieple dni (lato) bo wtedy najlepiej zaplanowac oduczania od pampersow. moja corka ma 20 miesiecy, probowalam kilka dni i sie poddalam, bo panicznie boi sie nocnika. Ale przelozylam to na koniec wakacjio (sierpien wrzesien) mysle ze twedy juz musi sie udac, bo wiem ze corka ma juz odruch kontroli zwieracza, bo umie sikac na zawolanie, problem w tym ze nie na nocnik, ale na podloge lub trawe ;) hehehee

2014-07-27 22:46

Moja corka teraz juz 3,5 letnia generalnie tak ma ze czesto sika. I jak byla malutka i teraz jej zostalo to czeste siusianie, wiec moze taki typ.

2014-07-26 22:39

Moj az tak czesto nie sika. Jak założę mu Pampersa to akurat wytrzyma do rana.

2014-07-26 22:32

Moja córka ma 15 miesięcy i też niedługo zaczynamy :) Mała jest bardzo rozumna wiec myśle ze pójdzie nam dobrze choć niewiem . Ona strasznie dużo sika , na dobę wypija około 2 litry no może trochę wielej z tego w nocy z 2-3 butelki wody i muszę często zmieniać pieluszki bo na noc nawet 2 nie starczają . Zimą mało piła wiec w nocy wcale nie sikała bo wstawała z suchą pieluszką . Czy wasze dzieci też tak mają ?? Kiedyś z 2-3 miesiące przez kilka dni próbowałam ją uczyć na nocnik ale sikała co 20-30 min i niestety nie umiała załapać to zrezygnowaliśmy .

2014-07-22 16:43

Ja tak w okolicach roczku zaczęłam przyzwyczajać do nocnika, ładnie nam szło, niestety musiałam do pracy wrócić i wszystko poszło na marne. Na dobre mały oduczył się mając około dwa lata, myślę, że dużym problemem było przedszkole, łatwiej im było zmienić pieluchę niż pilnować, i mały potrafił w domu nie siusiać a w przedszkolu i owszem. Tak bywało po dłuższych pobytach w domu, że ładnie siusiał, a po powrocie do przedszkola znowu pielucha. Teraz praktycznie wcale nie korzystamy z pieluch, również w nocy mały się budzi i woła, więc nie było sensu się męczyć z pieluszką, szczególnie przy tych upałach. Oczywiście zdarzyły się wpadki, jak dotąd trzy ale to i starszym dzieciom się zdarzają. Dziwi mnie tylko to, że mały jak już się zsiusiał to nawet się nie obudził. Wczoraj dosłownie go z mężem przebraliśmy, wszystko wymieniliśmy a on spał dalej:) Na materacyku ochronnie mam taki materiał powlekany gumą czy czymś takim nie przepuszczalnym, a na to jeszcze podkład z apteki więc w razie wpadki tylko prześcieradło i podkład zmieniam.

2014-07-16 22:45

Moja corka naucayla sie sikac na nocnik jak miala 1,5 roczku. Za niedlugo przyjdzie czas na syna. Mam nadzieje ze pojdzie tak dobrze jak z corka.