Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Bajki terapeutyczne

Data utworzenia : 2014-03-04 23:34 | Ostatni komentarz 2022-09-08 10:03

KasiaCom

9219 Odsłony
34 Komentarze

Nasunęła mi się ta myśl dziś (akurat miałam pogrzeb w rodzinie) dzieci bardzo przeżywają takie momenty, dlatego polecam również opowiadanie raz na jakiś czas bajek terapeutycznych. Wiem pewnie pomyślicie, że zwariowałam, ale ja od dziś jak zobaczyłam co się dzieje z dziećmi na pogrzebie postanowiłam opowiadać raz w miesiącu w jakiś łagodny sposób o tych traumach. Wyczytałam, że tak się praktykuje i w jaki sposób to robić. I obiecuje jutro wymyślę pierwszą bajkę dla córki . Bajki terapeutyczne pewnie każda mama wie co to takiego (bajki o śmierci,o wypadkach, o zranionej miłości, o przyjaźni itd) czytałam, że sa nawet gotowe bajki do wydrukowania i przeczytania dzieciom. Zaleca się stosować to u dzieci w wieku od 3 do 9 lat, ale ja na początek spróbuję z bajka o przyjaźni i zobaczymy jak mała zareaguje. Opowiem jej rano, w razie W do wieczora zapomni. A czy któraś z mam stosowała takie bajki?

2022-09-08 10:03

jeszcze swojego dziecka nie brałam na pogrzeb uważam że to jeszcze za wcześnie

2014-07-29 11:42

Na pytania należy zawsze odpowiadać. W taki sposób jak umiemy. Nie możemy zbywać dziecka.

2014-07-29 09:38

Ja to generalnie opowiadam dziecku na kazde pytanie, nie zbywam go nigdy i mowie tyle ile uwazam ze powinno na tym etapie wiedziec.

2014-07-29 08:40

Zgadza się Ania. Takie bajki najlepiej czytać wtedy gdy nas lub nasze otoczenie spotka taka sytuacja, albo wtedy gdy dziecko samo zacznie pytać.

2014-07-28 23:18

Ale przeciez autorka pisze o tym ze raz w tygodniu czyta taka bajke a nie codziennie. Wiadomo ze nikt nie bedzie dzieca zasypywal takim natlokiem informacji, dziecko nawet taka bajke musi sobie przyswoic i zrozumiec po swojemu. Mysle ze kazdy najlepiej zna swoje dziecko i bedzie wiedzial ile informacji jest mu potrzebne.

2014-07-28 20:59

Ale też nie może myśleć że cały świat jest okropny i zły. Tak jak ze wszystkim jest też z bajkami. Można próbować wszystkiego, ale trzeba znać umiar.

2014-07-28 20:25

Beata ale nikt nie mówi o tym, żeby te bajki co wieczór czytać:-) dziecko musi też zdać sobie czasem sprawę, że nie wszystko wokół nas jest dobre i różowe.

2014-07-28 20:08

Ale wydaje mi się, ze nie codziennie trzeba dziecku czytać takie bajki terapeutyczne. Inne wcale nie gorsze także podobają się dzieciom. Według mnie można by było dziecku nawet tym zaszkodzić.W końcu po codziennym czytaniu bajek terapeutycznych pomyśli sobie, że cały świat taki jest, że wszyscy prędzej czy później się rozwiodą, będą chorzy itp. Dziecko potrzebuje też bardziej optymistycznych akcentów, w końcu czas dzieciństwa to czas beztroski.