Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Audiobooki dla dzieci

Data utworzenia : 2014-02-27 09:28 | Ostatni komentarz 2021-10-13 11:53

Proud Mommy

6581 Odsłony
31 Komentarze

Kilka miesięcy temu za śmieszną kwotę kupiłam córce kilka audiobooków z bajkami Disneya. Słuchałyśmy ich wiele razy podczas różnych czynności (odpoczynek, zabawa). Świetnie sprawdziły się jako alternatywa dla kołysanek. Obecnie korzystam z nich, gdy mam jakąś pilną pracę w domu. Wtedy zamiast włączania telewizora puszczam bajki, a córka bawi się zabawkami. Oczywiście nie traktuję audiobooków jako zamienniki książek. Te również czytamy i oglądamy. Jednak uważam, że mogą być ich alternatywą, która również rozwija i pobudza do pracy wyobraźnię. A co wy o tym sądzicie? Korzystacie z audiobooków?

2014-03-08 15:37

Proud mommy a mozesz powiedziec dokladnie jakie Ty masz ? ja wlasnie zamierzam kacprowi cos takiego kupic :)

2014-03-07 19:42

Na kasetach magnetofonowych mam chyba dwie bajki, które przetrwały z dzieciństwa mojego rodzeństwa. Ale że magnetofon stoi w piwnicy, to jednak w obiegu mamy tylko audiobooki. A zasada działania ta sama - i to jest najważniejsze! :)

2014-02-28 17:19

Nie mamy dużej kolekcji,bo raptem trzy audiobooki,ale ja osobiście jestem za. Dziecko choć jest czym inne zajęte zawsze coś wyłapie z takiego słuchania,zawsze coś mu zostanie w pamięci,czymś się zainteresuje.Na pewno też tak jak i czytanie tak i słuchanie audiobooków będzie kształtowało wyobraźnie dziecka. Ale ważne jest moim zdanie,żeby bajka nie była też bardzo długa i żeby głos lektora był przyjazny.

2014-02-28 12:42

Genialne rozwiązanie z tymi audiobookami - o wiele lepsze niż telewizor czy radio. Koniecznie muszę się w takie zaopatrzyć aby puszczać mojej małej królewnie :) dzieci do których się dużo mówi - o wiele lepiej się rozwijają i szybciej powtarzają za rodzicami - dlatego warto o to zadbać :)

2014-02-27 12:51

My narazie tez nie sluchamy audiobookow, w tej chwili puszczam z plyty CD corce piosenki dla dzieci "Domisie". Ale mam audiobooka, bo byl razem z ksiazka Mala Syrenka, ale mysle ze to dopiero za jakis czas, ze dziecko jeszcze za male jest by skupic sie ze cos tam wogole leci w tle jakas bajka. Sprobujemy jak mala bedzie miala ok, 1,5 roku:)

2014-02-27 11:29

My słuchamy "Smerfne Hity" i "Malowane Piosenki", znalazłam te kasety u rodziców i teraz puszczam małej. Co do audiobooków, ja osobiście nie lubię słuchać książek, wolę czytać. Ale jak Rozala troszkę podrośnie to spróbujemy jak działają na wyobraźnię :)

2014-02-27 11:18

Moje dzieciństwo to czasy kaset magnetofonowych i chce, aby również słuchał ich Kasjan.. Zapewne spytacie się dlaczego..; ) Moja mama ma jeszcze ogromną kolekcję bajek na kasetach, których niestety nie ma na płytach czy w internecie a jak są to w gorszym wydaniu/interpretacji. Tak więc do dziś z pamięci mogę wyrecytować "Bajki samograjki", "Przygody Lisa Witalisa" czy też "Pchłe Szachrajke" ; ) Moi rodzice nigdy nie mieli czasu na czytanie bajek a jeżeli już ten czas mieli to np. tata wolał wymyślać swoje bajki; ) Bajki ze słuchu bardziej pobudzają wyobraźnię, bo przecież nie widać postaci tylko jest jej opis, który dziecko może dowolnie interpretować; ) Ja jak najbardziej jestem za bajkami słuchanymi w każdej postaci: z kaset, płyt, yt czy audiobooków dostępnych w internecie: )