Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Chce chodzić a stać nie potrafi

Data utworzenia : 2013-10-04 12:31 | Ostatni komentarz 2022-09-08 09:55

konto usunięte

4474 Odsłony
7 Komentarze

Witam , nie wiem czy watek taki czy podobny jest a wiec pytanie moje brzmi : Synek mój skonczy 20.10 , 9 msc pełza i raczkuje , ostatnio zaczal stawiac pierwsze kroki przy łózku martwie sie bo nawet stac przez 1 sec nie potrafi , bioderka mu tancza , nozki sie uginaja , zaczełam go sadzac od razu jak widze ze stoi na pupe bo boje sie ze krzywde sobie wyrzadzi. Czy to normalne ze chodzi przy łózku i staje przy meblach a do samodzielnego stania taaka daleka droga ? Nie chce wyjsc na panikująca ale meczy mnie to pytanie , nikt nie potrafi na nie wsrod rodziny odpowiedziec a wyczytac tez nie wyczytalam na ten temat. Jesli sa jakies strony ktore odpowiedza w 100% na to pytanie to chetnie poczytam .

2022-09-08 09:55

spokojnie z czasem wstanie i zacznie chodzic

2014-03-22 21:47

U nas było tak samo ,gdy córka skończyła 7 miesięcy zaczęła wstawać w łóżeczku a tydzień później już chodziła przy meblach .Jak miała jakieś 9 to sama chwilę stała bez trzymania a pierwsze samodzielne kroki postawiła jak miała 10 i pół miesiąca .Więc myślę ze twoje dziecko rozwija się normalnie :)

2013-10-06 22:34

Synek miał lekką szpotowosc , po 6 tyg wszystko sie unormowało . dziekuje bardzo za odpowiedz . Pozdrawiam

2013-10-06 22:29

Witam Panią, Zgodnie z etapami nauki chodzenia dzieci w wieku 9 miesięcy mogą zacząć stawać na krótko przytrzymane za obydwie ręce jednocześnie samodzielnie utrzymując swój ciężar ciała. Sądzę, że Pani synek przechodzi przez kolejny etap niezbędny do nauki chodzenia. Dzieci stają przez chwilkę podtrzymywane przez dorosłego a kolejny etap to samodzielne stanie przytrzymując się mebli. Niektóre próbują już coś kombinować i eksperymentować z tym jak przesuwać nogi i balansować swoim ciałem. Z tego co Pani piszę synek jest na etapie tuptania w miejscu przy meblach. Niektóre dzieci nieco szybciej zaczynają się rozwijać w danych obszarach. Być może Pani synek w obszarze motoryki rozwija się nieco szybciej, tego nie mogę jednoznacznie stwierdzić nie widząc dziecka. Ale mogę tak przypuszczać z Pani krótkiego opisu. Pytania Pani: „Czy to normalne ze chodzi przy łóżku i staje przy meblach a do samodzielnego stania taaka daleka droga ?” Tak to może przebiegać. Jeśli chodzi przy łóżku to musi już stawać (choć jeszcze nie stoi samodzielnie), utrzymuje samodzielnie ciężar ciała, uczy się balansowania ciałem i to jest etap który jest przed samodzielnym staniem. A czy to nie za wcześnie i czy jest czym się martwić? Ważne jest też to czy nic się wcześniej nie działo, czy dziecko nie było rehabilitowane z jakiegoś powodu. Jeśli wszystko przebiegało prawidłowo to z tego co Pani pisze to wydaje mi się, że nie ma się czym martwić. Jeśli mimo wszystko czuje się Pani zaniepokojona to tak jak zaproponowała Carol86 proszę skonsultować się z pediatrą. Pozdrawiam serdecznie Marta Cholewińska-Dacka

2013-10-05 21:56

u mojego bylo tak jak u ciebie, stawal przy meblach w lozeczku i pierwsze samodzielnie kroczki byly jak mial 10,5 mca :) a czy sie chwial, to juz nie pamietam. Wydaje mi sie, ze kazda nowa umiejetnosc łączy się z chwianiem, typu jazda na rowerze itp. Sebastian chodzil szybko przy meblach, zaczal raczkowac a po 2 tygodniach zaczal wstawac i chodzic przy meblach. Jesli cie cos niepokoi to zapytaj pediatry, ale wydaje mi sie, ze to naturalna kolej rzeczy :)

2013-10-05 20:05

a jak to wygladalo ze staniem ? potrafila stanac samodzielnie ?

2013-10-05 15:40

Jeśli Cię to uspokoi, to napiszę, że u nas tak właśnie było. Najpierw córka zaczęła chodzić przy meblach, dopiero miesiąc później zobaczyłam, jak puszcza się i samodzielnie stoi :)