Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowe ssanie, mowa i zgryz (284 Wątki)

Butelka ze smoczkiem czy kubek 360°

Data utworzenia : 2015-05-05 05:34 | Ostatni komentarz 2022-09-11 18:16

Konto usunięte

15962 Odsłony
113 Komentarze

Witam wszystkich. Jestem tu nowa i mam nadzieję, że pomożecie mi w niektórych sprawach. Mam 7-miesięcznego synka i zastanawiam się od kiedy najlepiej zacząć używać kubka 360°? Słyszałam , że długie picie ze zwykłej butelki powoduje wadę zgryzu a nie chcę zrobić mojemu maluszkowi krzywdy. Proszę pomóżcie.

2017-03-20 12:19

Czy któraś mama stosowała kubek treningowy z Lovi?

2017-03-19 21:27

RudaMama jeśli twój maluszek siedzi już sam stabilnie i dobrze chwyta to możesz zacząć od tego mniejszego niekapka, najlepiej zacząć z miękkim dziubkiem. Z czasem zamienisz na ten z plastikowym dziubkiem. Wszystko musi być pod twoją kontrolą aby dziecko nie zachlysnelo się. Później oczywiście kubek treningowy i na końcu 360:)

2017-03-18 22:27

Katarzyna pierwszy niekapek faktycznie powinien mieć sylikonowy ustnik ale powinno się go dać dziecku dopiero w momencie kiedy stabilnie siedzi oczywiście ze względów bezpieczeństwa, żeby się nie zachłysnęło. trzeba obserwować dziecko, żeby nie odchylało główki do tyłu i wiadomo, że pierwsze kroki nauki picia z niekapka tylko pod czujnym okiem rodzica. Jeśli z sylikonowego niekapka dziecko umie pić można przejść na niekapek z plastikowym dziubkiem bądź też na kubek treningowy. Po kubeczku treningowym można spróbować 360. Jeśli dziecko ssie wyłącznie pierś mamy przy nauce picia można pominąć w ogóle butelkę i podać do picia niekapek.

2017-03-16 09:58

Z tego co wiem możesz maluszkowi wprowadzić kubek niekapek w momencie, gdy potrafi samodzielnie utrzymać butelkę w rączkach. Oczywiście znacznie trudniej to określić jeśli maluszek pije mleko mamy. Wiadomo, że dzieci karmione butelką zdecydowanie szybciej uczą się takich umiejętności jak trzymanie butelki. Jeśli mogę coś polecić ... to na początku powinniśmy wprowadzić kubek niekapek z dziubkiem zbliżonym kształtem do smoczka butelki - ważne żeby był silikonowy. Potem w momencie jak malec już nauczy się ładnie pić z pierwszego niekapka ... można wprowadzić taki z plastikowym dziubkiem ... ale fajnie jeśli właśnie będzie ten dziubek. Około 9 miesiąca można już spokojnie wprowadzać kubek 360. Ja wcześniej nie wprowadzałam go ... najpierw była butelka, potem niekapek, potem kubek 360 a potem zwykły kubek :)

2017-03-07 23:46

Od kilku dni zaglądam na kubeczki 360 z różnych firm. Synek zaraz skończy 8 mcy, pije wodę z małej butelki Lovi, ale rwie się do naszych kubków - oczywiście picie leje się bokami, ale czasem uda mu się złapać łyka dla siebie ;) Czytając Wasze opinie wiem, gdzie skieruję jutro swoje kroki - oczywiście na półkę Lovi, bo urzeka mnie ta szata graficzna, a komentarze utwierdzają w decyzji co do wyboru marki. 210? 250? Ten mniejszy chyba będzie poręczniejszy dla malucha do samodzielnego trzymania?

2015-12-29 22:21

Jajeczko spokojnie u mnie córka też nie zalapala tego kupka z dnia na dzień. Już była taka chwila, ze myślałam, ze nigdy się nie nauczy i pieniądze poszły w błoto. Ale nie. Robiliśmy kilka podejść i córka poprawnie piła z kubka sama z siebie totalne zaskoczenie.

2015-12-29 10:46

Jajeczko, trzeba poczekać. Na początku synek też nie radził sobie z kubeczkiem 360, a teraz jest to jego ulubiony. W domu często już ze zwykłego kubeczka pije, ale co jakiś czas jednak się oblewa. Na wyjścia z domu kubeczek 360 musi być. A naukę zaczął jak miał około roku. Wcześniej miał ustnik niekapek do butelki (NUKa używaliśmy).

2015-12-28 00:15

jajeczko ja kupiłam pierwszy niekapek zaraz jak Kacper skonczył poł roku - wybrałam model 6m+ ale w ogole nie potrafił zaciągnąc. po 2 tyg znów podałam i sukces. umie z niego pic i na dodatek sam sobie trzyma :) trzeba próbować i proponować :)