Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie butelką (541 Wątki)

Kaszki na wodę, mleko, ryżowe, wysokoenergetyczne czy kukurydziane?

Data utworzenia : 2013-01-23 18:02 | Ostatni komentarz 2016-07-29 11:25

olciaa

27137 Odsłony
262 Komentarze

a ja mam pytanie, które niechcący zamieściłam w innym wątku niestety, a które mnie bardzo nurtuje: chodzi mi o kaszki, jak to z nimi jest? Czy dziecko karmione mlekiem modyfikowanym może tylko jeść ttylko ryżowe i kukurydziane o róznych smakach, czy też mozna mu podawać te mleczno - ryżowe? podobno nie wolno mieszać różnych typów mlek, skoro je tylko jedno( hipp bio combiotik) a te mleczno-ryzowe są na róznych mieszankach. Nikt mi tego nie umie wytłumaczyć.

2016-07-29 11:25

Ja podaję mojemu małemu wszystko z rozsądkiem czy to jest gluten czy coś innego bo dziecko musi mieć kontakt ze wszystkim...aby potem nie było problemów np. alergicznych. Pytając o gluten lekarza powiedział " to jest tylko kolejna moda dla ludzi " coś takiego więc ja nie patrze na takie rzeczy...tylko podchodzę do tematu racjonalnie :)

2016-07-28 07:06

Magiczny to prawda, ludzie telewizji, celebryci mają spore korzyści z promowania takich diet. Każdy powinien mieć własny rozum i zasięgać opinii lekarza lub dietetyka.

2016-07-12 23:00

Ja tam w większość artykułów, które są pisane, na podstawie badań amerykańskich naukowców, po prostu nie wierzę, bo wiele z nich to stek bzdur. Przeczytałam oba artykuły i stwierdzam, że nie warto było czytać. Głupoty i tyle. Z tego jednego arytkułu można wywnioskować, że gluten ma negatywny wpływ na ludzi zdrowych. Ja znalazłam także taki artykuł http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/dieta-bezglutenowa-to-fikcja-gluten-nie-taki-zly,516679.html. Ale to jest telewizja, a jak wiadomo media lubią ludźmi manipulować. Dlatego sami powinnismy sprawdzić na sobie. Jeśli występuje celiakia u danej osoby, to ta osoba po zjedzeniu przetworów mącznych ma m.in. straszne bóle brzucha. Ogólem ostatnio wystepuje moda nie niejedzenie glutenu i promują je celebryci, Bardzo wiele z nich po prostu te produkty reklamuje i mają z tego czysty zysk, także...

2016-07-11 23:09

Ja ostatnio natknęłam się na taki artykuł, moim zdaniem mocno naciągany http://paleosmak.pl/gluten/ A także sławne już badania amerykańskich naukowców: https://pracownia4.wordpress.com/2010/01/22/gluten-to-czego-nie-wiesz-moze-cie-zabic/ Ja w to nie wierzę, ale każdy ma swój rozum i zrobi to, co zechce.

2016-07-11 22:54

A dlaczego tak dużo teraz mówi się o glutenie, czemu jest taki niekorzystny dla zdrowia?

2016-07-11 13:05

Moim córkom, zawsze wprowadzałam gluten zgodnie z obowiązującym wtedy schematem żywienia (np. kiedy najstarsza była mała, to gluten zalecany był dopiero po 11 miesiącu). Podawałam najpierw łyżeczkę kaszki manny w zupce i obserwowałam reakcję organizmu dziecka. Na szczęście córki dobrze tolerują gluten. Zgadzam się, że ostatnio wiele się mówi, o niekorzystnym działaniu glutenu. Ale jak dla mnie to nie do końca prawda, jakoś te informacje mnie nie przekonują. W sklepach pojawia się coraz więcej artykułów bezglutenowych i jak to zwykle bywa trzeba to jakoś sprzedać. Z każdym rokiem dowiadujemy się, że coś nowego szkodzi zdrowiu - sól, cukier, produkty mleczne (coraz więcej jest tych bez laktozy), itp. Jak tak dalej pójdzie, to niedługo okaże się, że niewiele będzie produktów, które nie szkodzą. Jak dla mnie, to najważniejszy jest umiar. Od jednej herbaty z łyżeczką cukru dziennie, czy odrobiny soli w zupie nikt się nie rozchoruje. Oczywiście należy przestrzegać zasad żywienia małych dzieci, zgodnie z zaleceniami specjalistów. Wracając do tematu wątku, to moja mała ostatnio zasmakowała w kaszkach mlecznych z bobovity Porcja zbóż - manna. Podaję Jej rano z dodatkiem świeżych owoców - zblendowanych truskawek czy malin. Czasem dla odmiany dodawałam jagody czy owoce leśne ze słoiczka (gerber lub bobovita).

2016-07-11 11:36

To prawda Magiczny, dieta bezglutenowa jest teraz na topie....ale jest dość droga. Moja mama stosuję taką dietę, ale ona musi, bo prawdopodobnie ma stwierdzoną celiakię, choć nie na 100 procent. I pieczywo czy wędliny bez glutenu są drogie, dobrze, że jest coraz łatwiejszy dostęp do tych produktów. Słodycze tez tylko wybranych firm i jest ich bardzo mało. Ja swoim synkom daję chlebek z masłem i nic im nie sjest, bardzo go lubią. Nie powinno się z diety dziecka wykluczać glutenu, już po 6 miesiącu powinno się dać próbować kaszki zawierające ten produkt.

2016-07-11 11:09

Ja zawsze małemu podawałam mleczno-ryżową. Na poczatku karmiłam piersią ale tylko do 6 miesiąca. Dziś mój Bartuś kończy 8 miesięcy, jest karmiony mm a ja mimo to podaje taki sam rodzaj kaszki. Nie zauwazylam przez ten czas nic niepokojącego.