Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie butelką (541 Wątki)

Odbijanie po karmieniu piersią tak czy nie?

Data utworzenia : 2016-11-01 16:39 | Ostatni komentarz 2016-11-30 16:46

carolinee

11022 Odsłony
16 Komentarze

Kiedyś mówiono że tak dziecku musi się odbić dziś czytam dużo artykułów ze to nie jest koniecznie, a jak jest u Was? co sądzicie? co radzicie dla bezpieczeństwa dziecka?

2016-11-30 16:46

Dokładnie Kasiu ja też tym się nie przejmuję, czasem się uda a czasem nie ale bez jakiejś paniki. Moja jak długo czeka na pokarm to wtedy ssie łapczywie i nałyka się powietrza i akurat bez problemu się jej odbije, a jak dostanie pierś od razu bez płaczu to ssie spokojnie i wtedy już się nie odbije. Moja położna mówiła, ze można też w czasie karmienia spróbować żeby się odbiło i ja czasem przerywam czekam aż się jej odbije i kontynuujemy dalej:)

2016-11-30 13:17

Mój Synek w nocy też rzadko odbija. W ciągu dnia jest różnie. Ale teraz z odbijaniem nie mam problemu i go nie noszę no chyba że zaśnie wtedy biorę go na chwilę na ramię przed włożeniem do łóżeczka. A jak nie śpi to jak tylko się naje przekręca się na brzuch i sam odbija. Michasia zgadzam się z Tobą bo faktycznie nawet leżąc na plecach mój syn też po tym jak mu się ulało miał naturalny odruch odkaszlenia, ale jednak wolałam kłaść go na boczku żeby nie kusić losu. Sylwia u małych dzieci ulewanie jest spowodowane tym, że pomiędzy żołądkiem a przełykiem jest taka klapka, która u dzieci się nie domyka. Dlatego Maluchy tak często ulewają. A z odbijaniem ja próbuję ale nie ma tragedii jak Synek nie odbije. Jest to normalne więc bez sensu się stresować.

2016-11-30 01:01

moje dzieckonie odbijało niemal w ogóle, po prostu nie łykało powietrza w czasie jedzenia, mogłam nosic i nosic i nic, wiec po prostu przestałam próbowac i kładłam na boku na wszelki wypadek, po co meczyc dziecko, które zasnęło przy karmieniu, jesli nie odbije

2016-11-29 21:25

Córci zawsze się odbijało po jedzeniu, z wyjątkiem jedzenia nocnego, Później nawet nie próbowałam już, żeby jej nie wybudzać. Ale podobno tak z jedzeniem nocnym już jest, że maluch wtedy łyka mniej powietrza.

2016-11-29 18:40

Mi na szkoleniu położna mówiła że odbijać powinno się, lecz kiedy dziecku nie uda się to nie należy od razu panikować, jest to normalne:) moja cały czas je w pozycji bocznej czyli główka, ramię i brzuszek są w jednej pozycji skierowane do mojego brzuszka, ma to zapobiec ulewaniu a i tak córeczce to się zdarza, nie ma na to reguły, pokarm cofa się, bo brzuszki są niedojrzałe. Moja również śpi na plecach ale główkę ma na boku, czasem się jej przekręci, ale jak widzę że jest wszystko dobrze to zostawiam.

2016-11-29 18:06

Po urodzeniu Arka położne mnie pouczyły że trzeba dziecko odbić

2016-11-29 13:10

Ja staram sie aby po kazdym posiłku dziecku sie odbiło gdyz potem ma straszne gazy i płacze.

2016-11-03 09:13

Kasia.S., zgadza sie, zapomnialam o tym napisac, a komentarz angelaleo omi o tym przypomnial - dzieciatku moze sie ulac, co moze byc niebezpieczne, wiec warto polozyc je na boczku. (Choc dodam dla sprawiedliwosci ze mojej coreczce czasami sie ulewalo we snie na pleckach i nigdy nic jej nie bylo, kaslala sobie odruchowo raz czy drugi i nynala dalej)