Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie butelką (541 Wątki)

Karmienie godzinne butelka

Data utworzenia : 2016-04-16 21:27 | Ostatni komentarz 2016-10-21 13:01

renatka3010

5186 Odsłony
34 Komentarze

Hej dziewczyny , mam taki poniekąd problem i mam nadzieje, że znajdę tu pomoc :) Otóż mój miesięczny synek Jasiu od 3 tygodni karmiony jest wyłącznie mlekiem modyfikowanym Bebiko1. Na początku nie trzymałam sie zbytnio przerw 3godz., lecz teraz za rada położnej staram sie je zachowywac, bądz dłuższe. Synek zjada raz 60ml, raz 90ml a od kilku dni zdarzyło sie nawet 120ml. Problem tkwi w tym, że karmienie zajmuje nam średnio 30-60min, to strasznie długo jak na butelke, nie sądzicie? jak to zmienić? Co robie źle? Karmie butelką Lovi aktywne ssani , smoczek 0, mleko leci małymi kropelkami- więc chyba prawidłowo. Jaś przy butelce poprostu zasypia, tak jakby męczyło go jedzenie:/ od kilku dni rozbieram go tez troszke do jedzenia zeby go bardziej pobudzic. Może robić mu dłuższe przerwy w jedzeniu to wtedy zje więcej i chętniej? czy dawac częśćiej a po mniej? Dodam jeszcze, że moim zdanie ma dziwny odruch, zje dajmy 60ml- przerwa na odbicie i dalej je reszte tylko że co kilka łyków otwiera strasznie szeroko buzie, wkładam butelke, a On tak jakby nie mógł sobie trafic, nadal szeroko otwiera buzie, kręci głowa i dopiero po kilku razach zassie butelke. Chce jeśc bo jak mu nie dam to płacze i szuka jedzenia. Ale ciągle tak ta buzie otwiera dziwnie:/ I tu tez pojawia sie drugi "problem" : spanie! w dzien jest wszystko ok , zasypia szybko,spi twardo nawet do 3godzin, a w nocy sa problemy - podam praktycznie codzienny rytuał: Kąpiel w godzinacz 19-20 Butelka o 21 i zchodzi nam z nia az do 22 :/ Zasypia o 22.30 i spi ładnie do 01 w nocy O 01.00 dostaje butle 90ml zje bo zje ale znów mordujemy sie 40min i od tej pory az do samego rana tak jakby śpi ale strasznie niespokojnie, wierci sie, kręci, pojekuje, płacze chwilami, zasypia na 20min i znów to samo, daje smoczek ale pomaga na chwile, biore go do łózka, ale to tez juz nie pomaga i tak sie wierci , a ja nie moge spac cale noce, bo jak tylko usłysze go to sie budze :/ Dlatego położna własnie zaleciła mi rzymać sie twardo 3godz przerw zeby w nocy spał dłuzej, ale to sie nie sprawdza niestety :/ Czy ktoś miał podobnie? Bardzo prosze o pomoc :)

2016-04-17 20:47

Jestem w szoku i nie pomogę niestety bo mój synek w tym samym wieku karmiony ta sama butelka co 3godz niemalże jak w zegarku oproznial butelkę maks w 10min. Ale może on rzeczywiście zachowu się jak przy cycusiu

2016-04-17 10:59

Renatko maleńkie dzieci czasami jedzą dość długo - zdarza się że nawet godzinę , czasami kiedy kobieta karmi piersią maluch ssie mleko, zasypia, znów trochę ssie itd , a czasami leży przy piersi mamy ponieważ potrzebuje bliskości. Jeżeli używasz butelki ze smoczkiem Lovi aktywne ssanie ( ja też go używam i jest dla mnie nr 1 :) to jest on stworzony w taki sposób aby dziecko musiało aktywnie ssać więc w przypadku noworodka karmienie może trwać dość długo. Ja natomiast karmiłabym mm dziecko na żądanie a nie co np 3-4 godziny. Owszem mleko modyfikowane jest dłużej trawione niż mleko mamy ale jeżeli maluszek chce jeść to nie patrzyłabym na zegarek tylko dałabym mleko. Z czasem karmienia się ustabilizują i maluszek będzie jadł o bardziej systematycznych porach. Jeżeli natomiast w nocy maluch zacznie spać dłużej niż 4 godziny bez jedzenia wówczas bym go budziła na karmienie. Co do otwierania buzi to mój synek robił tak jak karmiłam go piersią - nie mógł uchwycić sutka ,szeroko otwierał usta, podnosił język i ruszał głową niecierpliwie. Musisz uzbroić się w cierpliwość ale myślę że jak dziecko jest bardzo głodne to bardziej nerwowo szuka sutka- smoczka więc wg mnie karm maluszka kiedy jest głodne. Ja pamiętam że w pierwszych tygodniach zapisywałam sobie pory karmienia i kupki i z czasem widziałam że wszystko zaczyna się systematyzować.