Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie butelką (541 Wątki)

NA pomoc z niejadkiem

Data utworzenia : 2014-07-03 21:07 | Ostatni komentarz 2016-01-26 22:19

r.rosinska

6014 Odsłony
16 Komentarze

Mam 3,5 miesieczna corke Lilianke. Od paru dni malo je. Karmie ja mm zjada przez cala dobe ok 600ml i to jest i tak duzo. Powinna zjadac po 130. Corka jest wczesniakiem. A zjada co 4 godzony 80, 60. Za to upomina sie o picie. Ppwinnam podawac jej zelazo ale po nim nie moze zrobic kupki. Kazano mi powoli wprowadzac zupke bo deserki juz zjada. Juz sama nie wiem martwie sie bo wazy dopiero 4720 bardzo malo utyla. Czy ktoras z mam miala taki problem? dodam że dziś zjadła cały słoiczek zupki od wczoraj wygląda to tak 8.00- 80ml 10.30 ciut jabłka 11.10-mleko (i pół łyżeczki kaszki )- 100ml 14.40-120ml 18.30-120ml 0.30-110ml 4.30-100ml 8.20-120ml potem o 11 zjadła całą zupkę i o 13- 60 ml i o 19.30 zjadła 30ml i zasnęła na noc bez kompieli nie wiem co robić

2014-07-07 15:23

Mój synek ma prawie 5mies i nie dawałam mu jeszcze zupek, a deserku zjada kilka łyżeczek. Spróbuj zagęścić małej mleko, np. kleikiem ryżowym, bądź kaszką jak radzi Pani ekspert. Jeżeli przybiera na wadze, to myślę, że nie powinnaś się martwić, ale dla spokoju Twojego może dobrze będzie skonsultować się z pediatrą lub położną

2014-07-04 15:11

r. rosinska moja córka tez urodzila się w 36 tygodniu i wage miała 1980 ,,,jadła podobnie jak twoja córeczka ,,,myślę że jak na wcześniaka z taka niską wagą urodzeniową to twoja córka i tak bardzo ładnie je . r.rosinska musisz pamiętać że wcześniak z tak małą wagą nie będzie jadł dawek jak dziecko urodzone o czasie ważące np. 3 kg. Moja córka kiedy była w wieku twojej jadła też 120 ml ...jak na ten wiek i na wcześniaka to jest to prawidłowo.... r,rosinska możesz tak jak pani dr radzi zagęszczać mleko kaszką myślę że może to pomóc przytyć twojemu dziecku . Czy twoja córka urodziła się ze stwierdzoną hipotrofią ( patrząc na tydz i wage to jest to typowy hipotrofik ) ?Jeśli tak to myślę ze musisz jej dać troszkę czasu a sama zobaczysz że z dnia na dzień zacznie jeść więcej i tyć ... Jeśli zacznie ci jeść mniej to możesz spróbować podać jej witaminę C w kropelkach ...daje się 5 kropelek takiemu maluszkowi :) przez 5 dni ,,,jak moja córka miała okres nie jedzenia to nasza pediatra kazała właśnie tak dać...miało to zadziałać na apetyt i powiem ci ze po 3 dniach apetyt wrócił ...wiec możesz spróbować jest to sprawdzona metoda :D zbyt wolne przybieranie na wadze może być też spowodowane jakąś infekcją ... r.rosinska moja córka tez miała zatwardzenie po żelazie i jest na to sposób ,, ja dawałam ąctiferol 7g i pani dr kazała dawac nie całą saszetkę tylko pół dziennie ...i pomogło ,,, mniejsza dawka spowodowała że zatwardzenie minęło ,,, jeśli miała problem to podawałam jej popić herbatki koperkowej ,,, r.rosinska piszesz ze twoja corka upomina się o picie ..czy dajesz jej dużo pica zamiast mleka ??? Tak małe dziecko powinno przede wszystkim pić mleko ,,, nie można dawać dużej ilości soków ani herbatek , jeśli dajesz jej za dużo pić to już później nie chce pić mleka ,,,

2014-07-04 12:31

Może rączki do buzi wkłada bo potrzebuje coś possać, a nie jeść. Wydaje mi się, że tak małe dziecko jeszcze tego tak nie pokaże, że jest głodne.

2014-07-04 12:17

kupki robi normalne gęste ze względu na zupke wkłada rączki do buzi jak jest głodna urodziła się w 36tyg i ważyła 2080

2014-07-04 08:51

R.rosińska, a jak wygląda Wasz dzień? Czy Twoja córeczka śpi mniej więcej w tych samych porach w ciągu dnia? czy próbujesz ją karmić o podobnych porach? czy sygnalizuje Ci płaczem lub wkładaniem rączek do buźki, że jest głodna? Czy podajesz coś słodkiego do picia czy tylko wodę? Jabuszko pewnie wprowadziłaś ze względu na te problemy z kupkami? Porozmawiaj z pediatrą o możliwości wprowadzenia prebiotyku lub symbiotyku, które pomagają w wypróżnianiu. A jakie mm podajesz? Bo może po konsultacji z lakarzem mogłabyś zmienić na takie, na problemy brzuszkowe?

2014-07-04 00:06

r.rosinska Twoja córeczka ma 3,5 miesiąca a już je zupkę i jabłuszko? Kiedy wprowadzałaś jej pierwsze posiłki? Mam nadzieję, że odpowiedź Pani Ekspert Ci pomoże.

2014-07-03 21:34

Witam. Proszę spróbować podawać dziecku kaszkę, np. Sinlac, który dzieci lubią. Zupkę jarzynową oczywiście też. Jeżeli malutka zasmakuje w Sinlacu, będzie można dodawać go, w niewielkiej ilości, do każdej porcji mleka. Nie wiem w którym tygodniu i z jaką masą ciała mała się urodziła oraz ile ważyła przy wypisie ze szpitala. Jeżeli systematycznie przybiera na wadze, nawet w mniejszej ilości można poczekać. Jeżeli pogorszył się apetyt i zatrzymała się masa ciała, proponuje wizytę u pediatry i ewentualnie posiew moczu. Może 130 ml na porcję to trochę dużo. Ale widzę, że po 120 zjada. Proszę spróbować karmić częściej. Żelazo w preparacie Actiferol jest trochę lepiej tolerowane przez dzieci. Może można rozdzielić dawkę żelaza na 2 razy. Proszę podawać malutkiej jabłuszka w słoiczku. Trochę poprawią pasaż przez przewód pokarmowy i ułatwią oddawanie stolca. Jak nie będzie chciała, można zmieszać z niewielką ilością Sinlaca (oczywiście, jeżeli polubi). Pozdrawiam

2014-07-03 21:19

Nie martw się. Jak ja mojemu podam butelkę to wypije 120 ml, a ma prawie 16 miesięcy. Jak mały był w wieku twojej córki to pił po 100ml. Wydaje mi się, że za wcześnie zaczęłaś wprowadzać pokarmy. Byłoby lepiej gdybyś zaczęła od obiadku, a nie od owoców one są bardziej słodkie i potem dziecko nie chce jeść innych rzeczy.