Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie butelką (541 Wątki)

Sterylizacja butelek

Data utworzenia : 2019-02-20 14:46 | Ostatni komentarz 2021-09-03 10:23

BeataR

3501 Odsłony
79 Komentarze

Witajcie do jakiego czasu sterylizować maluchom butelki do karmienia, i to samo dotyczyć wody do mleka? Od kiedy podawać zagotowania z czajnika albo do kiedy dodatkowo gotować przez 5 min, są różne szkoły. Jedne mówią ze do pół roku inne ze do roku. A na mleku napisane żeby gotować 5 min od zagotowania.

Konto usunięte

2019-02-20 22:39

U mnie też, wyparzanie butelki i smoczkow co jakis czas, a mleko podaję z przegotowaną wodą, ale ostudzoną. Często tez, wczesniej przegotowaną wodę podgrzewam i daje do niej mleko. Warto tez pamiętać, że sama sterylizacja jest ok do pewnego momentu, to zależy w jakim stanie jest butelka. Chodzi o to żeby wymieniac butelki na nowe. U mnie np nie sprawdziły sie szczoteczki do czyszczenia butelek, butelka była zniszczona po 3msc..i niczym nie dało się jej domyc. Poza tym siłą rzeczy produkt się zużywa :) Teraz mamy nowe i myje je specjalną ściereczką, bo też wole oszczędzić dzieciom nadmiaru złych bakterii ;)

2019-02-20 18:55

Ja wyparzam co 2 tygodnie butelki. Co do wody to podgrzewam wcześniej ugotowana.

2019-02-20 16:05

No właśnie o to mi chodziło, do mleka wlewam tylko wodę o odp temp.:) czyli wystarczy wyparzanie i woda z czajnika wcześniej oczywiście ugotowana j ostudzoną do wskazanej temp

2019-02-20 15:38

Ogólnie dodam tylko jeszcze, że moim zdaniem dzieci na każdym kroku są narażone na różne bakterie i zarazki, bo to ten wiek gdzie wszystko ląduje w buzi, nawet ciekawskie rączki wszystko chcą dotknąć i później spróbować :D Dlatego myślę, że warto im tego oszczędzić chociaż przy posiłku, dlatego osobiście u siebie zawsze staram się wszystkie akcesoria i butelki dokładnie czyścić i wyparzyć wrzątkiem :)

2019-02-20 15:33

Wyparzanie wrzątkiem butelek również ma na celu zabicie wszelkich możliwych bakterii. Co do tego do jakiego wieku Twojego dziecka będziesz to robić to już tylko Twoja dezycja. Zalecane jest głównie przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka, po tym czasie wystarczy po prostu zwykłe przemycie akcesoriów i butelek płynem z wodą :) Wlewanie wrzącej wody do mleka zabija wszystkie cenne bakterie. Najlepiej odczekać chwilę aż woda troszkę się ostudzi aby była po prostu ciepła aby ją dodać do mleka. Nie należy wlewać wrzątku.

2019-02-20 15:17

Od początku sterylizuje i przygotowuje mleko wg opisu na opakowaniu, ale wiele koleżanek mówi ze to bez sensu ze dzieci maja się oswajać z zarazkami. I one tylko wypaczają wrzątkiem butelki, a wodę dają od razu z czajnika do mleka po 6 mcu

2019-02-20 15:14

Sterylizować butelki należy zawsze i od samego początku przed podaniem ich dziecku. Woda również ma być przegotowana. Uważam, że dla dobra dziecka zawsze przed podaniem posiłku i nie mówię tylko o mleku należy zadbać o czystość czy to butelek czy talerzyków itp. W końcu to trafia do jego buzi a dokładne umycie i sterylizacja pomaga zabić wszystkie możliwe bakterie czy pyłki, które mogą się na nich znajdować. A co do tego jak przygotowywać mleko jest dokładnie opisane na każdym opakowaniu, więc jeżeli pisze, że gotować wodę jeszcze 5 minut od zagotowania to tak należy robić. :)