Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie butelką (541 Wątki)

Mleko Modyfikowane 2R - ile razy dziennie?

Data utworzenia : 2013-08-24 13:41 | Ostatni komentarz 2015-10-16 23:18

Kaajkaa

24228 Odsłony
32 Komentarze

Witam, ale dziś zasypuje Wasze forum pytaniami... :) wszystko się na raz złożyło. A więc: natrafiłam w sklepie na mleko modyfikowane 2R firmy bebiko, jest to mleko z kleikiem w środku. synek dłużej jest po nim nasycony, ale nie wiem czy można mu je podawać 3 razy dziennie jak zwykłe mm czy traktować to jako kleik i dawać 1x na dzień?

2013-09-13 08:00

K.Filarowska ale kaszkę dajesz mu na mleku? czy ze słoiczką? bo wiem, ze są różne kaszki z owocami dostępne, takie z edycji "dobry sen" czy coś takiego.

2013-09-13 00:04

Mój syn je bebiko 2R 2x dziennie po 210 ml, rano i wieczorem, po południu ok. 17:00 je kaszkę owocową.

2013-09-09 12:02

Witam serdecznie. Podaż białka w pierwszym i drugim półroczu jest określona w standardach medycznych z 2012 roku. Zalecenia te są oparte o liczne, wieloośrodkowe badania z randomizacją przeprowadzone w USA i Europie. Bardzo duże znaczenie ma podaż białka a dokładnie aminokwasów. Wiadomo, że nie wszystkie potrzebne aminokwasy są tylko w mleku. Niektóre, komplementarnie uzupełniają zapotrzebowanie niemowlęcia a znajdują się np. w zbożach. Dlatego należy rozszerzać dietę o preparaty tzw. niepełno-mleczne (kaszki), mięso, warzywa i owoce. Zalecenia dotyczące podaży białka niemowlętom w drugim półroczu wynoszą- (Standardy Medyczne 2012) 1,6 g/kg/dobę. Ilość białka w mieszance nie powinno zbytnio odbiegać od ilości zawartej w pokarmie kobiecym, którego skład jest wzorcowy. Np Bebilon 2 zawiera 1,4 g białka w 100 ml. Jeżeli policzymy ile mleka dziecko wypija i dodamy do tego białko zawarte w produktach niepełno-mlecznych otrzymamy ilość otrzymanego białka na dobę (nie tylko z mleka). Obecnie bardzo dużo się mówi o przedawkowywaniu białka niemowlętom w kontekście późniejszej otyłości. W razie wątpliwości proszę o dalsze pytania. Wyślę adresy do artykułów. Pozdrawiam

2013-09-08 15:28

nawet tutaj znalazłam, że 4x dziennie po ok 200 ml. to ja już nic nie rozumiem :)) co innego pisze na strnie Lovi a co innego radzi ekspert Lovi :) to jak to w końcu jest?

2013-09-04 11:37

Dziwi mnie troszke za max 400 ml bo na mlekach jest 3 x po 210 ml.

2013-08-24 21:12

Witam ponownie. Mleko 2R jest idealne na noc i myślę, że głównie wtedy należy je podawać. Rano można podawać na zmianę i traktować 2R jako mleko z kleikiem. Należy zwrócić uwagę, czy nie pojawiają się problemy z wypróżnieniami, bo kleik ryżowy działa lekko zapierająco. Co do ilości mleka, to odpowiedziałam w poprzednim komentarzu. Maksymalnie 400 ml. Człowiek w tym wieku potrzebuje soli mineralnych do zwiększania masy kostnej i nie należy dawać mu zbyt dużo białka. 2R to dobry posiłek zwłaszcza, jeżeli dziecko przesypia po nim całą noc. Pozdrawiam

2013-08-24 13:53

właśnie rzecz w tym, że pytam , ponieważ synek zaczął jeść rzadziej. nie wiedziałam czemu. ale cieszyło mnie to , że je normalnie co 3 godzinki czy nawet 4. kiedy skończyło mi się mm chciałam pójść kupić nowe i dopiero wtedy zobaczyłam, że jest ono z kleikiem... w sklepie wzięłam odruhowo z pułki numer 2 i nie zauważyłma, że to jakieś 2R. dlatego pytam czy nie sprawiłam, że jest jakiś "grubszy" przez to, albo nie namieszałam mu w brzuszku. co do kaszy on już gluten ma wprowadzony :) kaszy mannej akurat nie jada ale glutenową kaszkę już tak. a co do apetytu, czy ja wiem :) 5 posiłków jak każą :P więc chyba normalnie :)

2013-08-24 13:49

Kaja moja mała mając problemy z refluxem miała zalecone podawanie kleiku ryżowego do każdej porcji mleka wówczas kupiłam kleik ryżowy bądź kukurydziany Nestle i do kazdej porcji dosypywałam łyżeczke do dwóch na porcję mleka czyli na ok 180- 200ml. musisz zobaczyć reakcje maluszka najlepiej początkowo wprowadzać co kilka karmień takie zageszczone mleczko, aby małego brzuszek nie bolał. Mleko Bebilon R2 również chwilę używaliśmy jednak kiedy wprowadziłam małej kaszkę na dobranoc przestało być takim praktycznym rozwiązaniem (kasza manna - to juz po próbie glutenowej jak bedzie starszy) Swoją drogą twój wcześniaczek ma apetyt ;)