Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1178 Wątki)

odstawienie dokarmiania

Data utworzenia : 2016-11-19 14:33 | Ostatni komentarz 2016-11-23 21:23

dorota.g

2049 Odsłony
23 Komentarze

Witam serdecznie, moja córeczka ma 3,5 miesiąca. Od półtora miesiąca jest dokarmiana mlekiem modyfikowanym ok. 20-30ml po posiłkach, tylko w ciągu dnia. Dokarmiać zaczęłam ponieważ mała (waga 2620 po wyjściu ze szpitala) przez trzy tygodnie wracala do wagi urodzeniowej, przybierając 400-450g miesięcznie, regularnie ale mało. Od około 2 tygodni czuje ze mam wyraźnie więcej mleka, a mala mocniej ciagnie. Zaczela tez dobrze przybierać na wadze (ponad 150g tygodniowo). Je srednio co trzy godziny, w nocy budzi się raz lub dwa na karmienie. Widze, ze to co daje jej w butelce, przynajmniej w polowie wymiotuje przy odbiciu lub nawet pol godziny później. Ma problemy z gazami. Po ok 15 minutach przy piersi strasznie się jednak o ta butle dopomina, aby ja uspokoić wystarczy dosłownie pare lykow. Nie przy każdym karmieniu, ale powiedzmy 2/3. Mam wrazenie ze to regularny wyciek mleka z butli ja uspokaja, a nie jest naprawdę glodna, bo po tych paru lyczkach dostawia się już na spokojnie do piersi. Co robic? Teraz malutka wazy 4250g. bardzo chciałabym odstawić butelke....

2016-11-21 08:35

Dorotko jeszcze jest opcja odciągnięcia mleczka ręcznie. Kiedy nie ma innych możliwości lub laktator nie pomaga to chociaż troszkę dasz radę ściągnąć do butelki...a zamiast butli z mleczkiem spróbuj podać smoczka aby się uspokoiła może z czasem to wystarczy i nie będziesz musiała dokarmiać mleczkiem bo z tego co piszesz to wywnioskowałam, ze córeczka się najada a butla tylko do uspokojenia jest jej potrzebna.

2016-11-20 22:18

Witam, Najlepiej pewnie byłoby mieć w tej butelce odciągane mleko. Jeśli ma Pani szerokie/duże brodawki, to są specjalne lejki do laktatorów z większą średnicą, może warto się w taki zaopatrzyć, odciąganie ma wtedy szanse być skuteczniejsze, zwłaszcza, jeśli obserwuje Pani, że ilość mleka się zwiększyła. A co do rezygnacji całkiem z butelki, to myślę, że trzeba stopniowo i powoli. Jak mała się zaczyna przy piersi denerwować, to nie dawać od razu butelki, tylko podnieść do odbicia, spróbować przystawić do piersi w innej pozycji albo do drugiej piersi, i dopiero jeśli to nie działa, to dać kilka łyków z butelki, po czym znowu proponować pierś. Życzę cierpliwości i powodzenia:)

2016-11-20 00:27

Tak jak poradziła Ci Moona skoro Twój maluszek dopomina się butelki staraj się ściągać mleko z piersi i chociaż jedno karmienie podawaj ze swoim mlekiem. Staraj się też jeśli już dopomina się butelki i płacze to dać jej kilka łyków z butelki i znowu przystawiaj do piersi. Będzie się w ten sposób stopniowo odzwyczajać od butelki. Karm na spokojnie i staraj się nie denerwować bo kiedy Ty się stresujesz maluch to czuje i stresuje się razem z Tobą. Na problemy z brzuszkiem spróbuj masowanie zgodnie z ruchem wskazówek zegara, zginaj nóżki do brzuszka, kładź termoforek, kładź dalej jak najczęściej na brzuszku. Spróbuj też może podać Małej jakieś kropelki na brzuszek typu Espumisan.

2016-11-19 19:05

To dobrze ,że podajesz w butelce swoje mleczko , no to rzeczywiście masz problem ,ze ściąganiem mleka . Postaraj się nie denerwować przy karmieniu i cierpliwie przykładaj tak jak piszesz jak cierpliwie przykładasz to małą je . Więc próbuj dalej , podchodź do karmienia na spokojnie . Choć wiem ,że to trudne karmić dziecko jak płacze . A podawałaś małej jakieś kropelki na dolegliwości brzuszkowe ?

2016-11-19 17:47

niestety nie sciagam dużo mleka... dodatkowo mam problem z duza srednica sutka, wiec laktator słabiej działa bo się blokuje. ale oczywiście chociaż czesc staram się podawac jej mojego mleka, tyle ile w danym dniu uda mi się sciagnac. caly czas podaje jej piers ale trudno zachecic ja do ssania, pomumla i dalej placz. ale przy odrobinie cierpliwości jestem ja w stanie zmusic do jedzenia, jednak za każdym razem to meczarnie. mam wrazenie ze odkad zaczela aktywniej jesc to nieprzezwyczajona do tak szybkiego jedzenia ma podczas karmienia problemy z brzuchem, slysze bulgotanie na które się cala skreca... a na brzuszku uwielbia lezec i prawie zawsze spi w tej pozycji :) mimo to baczki często ja budza w nocy

2016-11-19 16:37

Jeżeli masz swojego mleka dużo to ściągnij i zamiast mleka modyfikowanego podaj jej swoje mleko w butelce . A jak się dopomina butelki to spróbuj podać jej znów pierś , może w ten sposób się oduczy :) Jak ma problemy z gazami masuj jej brzuszek , przykładaj termoforek jeśli masz . Kładź jak najwięcej córeczkę na brzuszku.

2016-11-19 14:38

dodam jeszcze, ze malutka urodzila się po 39 tygodniach, porod naturalny, bardzo szybki, nie było zadnych komplikacji. do piersi była dostawiona zaraz po urodzeniu, karmiona na zadanie bez zadnych ograniczen. waga urodzeniowa 2850. jedynie w ostatnich miesiącach ciąży było podejrzenie o hipotrofie i dodatkowe badania.