Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1178 Wątki)

odstawienie dokarmiania

Data utworzenia : 2016-11-19 14:33 | Ostatni komentarz 2016-11-23 21:23

dorota.g

2048 Odsłony
23 Komentarze

Witam serdecznie, moja córeczka ma 3,5 miesiąca. Od półtora miesiąca jest dokarmiana mlekiem modyfikowanym ok. 20-30ml po posiłkach, tylko w ciągu dnia. Dokarmiać zaczęłam ponieważ mała (waga 2620 po wyjściu ze szpitala) przez trzy tygodnie wracala do wagi urodzeniowej, przybierając 400-450g miesięcznie, regularnie ale mało. Od około 2 tygodni czuje ze mam wyraźnie więcej mleka, a mala mocniej ciagnie. Zaczela tez dobrze przybierać na wadze (ponad 150g tygodniowo). Je srednio co trzy godziny, w nocy budzi się raz lub dwa na karmienie. Widze, ze to co daje jej w butelce, przynajmniej w polowie wymiotuje przy odbiciu lub nawet pol godziny później. Ma problemy z gazami. Po ok 15 minutach przy piersi strasznie się jednak o ta butle dopomina, aby ja uspokoić wystarczy dosłownie pare lykow. Nie przy każdym karmieniu, ale powiedzmy 2/3. Mam wrazenie ze to regularny wyciek mleka z butli ja uspokaja, a nie jest naprawdę glodna, bo po tych paru lyczkach dostawia się już na spokojnie do piersi. Co robic? Teraz malutka wazy 4250g. bardzo chciałabym odstawić butelke....

2016-11-23 21:23

Silver na wzdęcia polecam Ci Colimil, nie wiem czy w Polsce można dostać, ale na pewno są wysyłki z zagranicy. Chyba Humana też to produkuje. Są całkowicie ziołowe (rumianek i melisa), nam naprawdę pomogły i pomagają! Ponieważ mają lekko słodkawy smak czasem daję kropelkę na brodawkę i wtedy malutka się uspokaja i zaczyna ssać. Twojej metody też próbowałam, ale u nas miała ona efekt odwrotny - wogole przestawala ssac:) Jeszcze z moich ostatnich doświadczeń polecam zmianę pozycji karmienia z klasycznej, w której podaje się też butelkę, na leżącą, nawet w ciągu dnia, albo spod pachy. Ja w ten sposób zachęciłam moją Jasię do jedzenia z lewej piersi, którą zaczęła już całkowicie odrzucać, bo jest z niej zdecydowanie trudniejszy wypływ mleka. Muszę powiedzieć, że po tych dwóch dniach jest naprawdę lepiej, a butelkę podaje teraz mąż. Życzę wam wytrwałości i powodzenia!

2016-11-23 20:06

Dorota mam podobną sytuację z moją córką, lecz ja dopiero zaczynam karmienie. Mała jadła z butelki w szpitalu, bo miałam problem z laktacją i moimi brodawkami. w domu dokarmialiśmy butelką i żeby mała chętniej chciała ssać z piersi polewam brodawki swoim mlekiem za pomocą strzykawki, wtedy czuje, że leci mleko i ssie dynamicznie. Ze wzdęciami też miałyśmy problem, bo przy jej gwałtownym połykaniu nagromadziło się dużo powietrza i położna doradziła mi wtedy ułożenie dziecka na leniwca, moja jest jeszcze za mała na np espumisan.

2016-11-23 16:21

Doroto jeżeli wszystkie decyzje podejmujesz po konsultacji z pediatrą to ja nie mam nic przeciwko skoro zaczniesz dokarmiać od 5 miesiąca...twoje dziecko za mało przybiera i siłą rzeczy musisz coś robić aby dziecko lepiej przybierało na wadze...dobrze, ze mała z dnia na dzień zjada z butli więcej mleczka i chociaż szaleje przy piersi to z dnia na dzień będzie lepiej...nikt Cię nie krytykuje wręcz przeciwnie chcemy pomóc, wesprzeć i podpowiedzieć :)

2016-11-23 15:18

mala zna lyzeczke bo podaje przez nia wit k i d oraz colimil na wzdęcia i wie jak dziala. mleka nie dalam rady bo jadla zbyt lapczywie i wszystko rozlewala. oczywiście ze jest rozleniwiona przez butle, dla mnie to była trudna decyzja, ale latwo się mowi, jedak kiedy trzymasz je przy piersi caly dzień i noworodek przybiera 50-100g tygodniowo jest to bardzo stresujące. robiłam wszystko co mogłam i wiele godzin spedzalam z laktatorem, aby pobudzić laktacje, ale chyba taka malutkiej uroda i po prostu mało je. z perspektywy dnia dzisiejszego nie dałabym jej butelki, bo dobrze się rozwija mimo ze w wieku 3,5 miesiąca wazy jedynie 4,2kg (mimo dokarmiania dalej slabo przybiera). jednak 1,5 miesiąca temu tego nie wiedzialam, wszystko bylo dla mnie nowe i balam się zaburzen w rozwoju. wlasnie dlatego ze chce jak najdłużej karmic ja piersią chce pozbyć się butelki jak najszybciej, ten post zalozylam w celu uzyskania pomocy w tym zakresie. (smak mleka chyba nie ma nic do rzeczy, bo odciagniete, z butelki pije je chętnie)

2016-11-23 13:50

Dorota dziecko nie jadło nigdy z łyżeczki i nie wie co to znaczy zainteresowanie jedzeniem,bo ono nie wie co się z tą łyzką robi i że to coś na łyżce może jakoś smakowac. Ale skoro piszesz,że dawaliście spróbować tak szybko to moim zdaniem dziecko po prostu z piersi jeść nie chce,bo jest rozleniwione przez butelkę i może juz smak nie pasuje dziecku.Dokarmianie +zbyt szybkie proponowanie posiłków do próbowania dla dziecka =szybkie zakończenie karmienia piersią.

2016-11-23 12:26

niestety mleka nie jestem w stanie jej podac w inny sposób niż butelka. probowalysmy już kubeczkow medeli, lyzeczki i strzykawki

2016-11-23 12:21

wg pediatry skoro i tak trzeba dokarmiać a mala wykazuje zainteresowanie jedzeniem -pozwalamy jej lizac i poznawać smaki już od 2 miesiąca- to można zastapic w ten sposób podaz kaloryczna jakiej dostarcaz mleko modyfikowane i w ten sposób całkowicie odstawić butle która sprawia problemy dla karmienia piersią... będzie to jednak raczej koniec 5 miesiaca

2016-11-23 11:50

Dorota, wybacz, nie chcę się wtrącać, ale po co chcesz wprowadzać nowe pokarmy już w 5. miesiącu? Jakie są przesłanki?