Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1178 Wątki)

Karmienie piersią w centrum handlowym .

Data utworzenia : 2016-10-03 10:20 | Ostatni komentarz 2016-11-05 23:02

Dominika.Kaluzna

3311 Odsłony
33 Komentarze

Jestem mama i tak karmie piersią. Nie raz miałam taką sytuację , że podczas zakupów synek był głodny. No cóż trzeba przerwać zakupy i iść nakarmić głodomorka. Nie wiam jak Wy ale ja na myśl o karmieniu w pokoju " dla mamy z dzieckiem " mam ciarki na plecach. Ten pokuj sprzyjający mamie nie jest taki. Zero jakiegoś fotela a nawet krzesła abym mogła usiąść. Tylko co wc . Ani to higieniczne ani przyjazne. Już nie wspomnę o wygodzie. Niestety taki obraz mnie odrzuca. Ku mojemu zaskoczeniu ostatnio z centrum handlowym zastałam bardzo ładny pokoik. Oby było ich więcej. Podzielcie się ze mną o Waszych odwiedzinach w " pokoju dla mamy z dzieckiem " . Pozdrawiam. :)

2016-11-05 23:02

W moim miasteczku w ogóle nie ma w marketach takiego miejsca, za mała miejscowość. Choć w Kauflandzie chyba jest, ale nie miałam potrzeby skorzystac, więc nie wiem w jakim stanie. Natomiast w sąsiednim mieście, gdzie sklep nie jest jakaś typowa galeria, pokoik jest cudny. Wygodna sofa, przewijak, podgrzewacz, na ścianach kolorowe naklejki, nawet wewnętrzna toaleta a dla starszego rodzeństwa stolik z kartkami i kredkami. Kiedyś bywały też pieluszki, ale non stop znikały, tzn po 1 osobie nie było całego zapasu i zrezygnowali. Stan takiego pomieszczenia zależy nie tylko od zarządzających, ale też od korzystających. Ten sklep jest mniej oblegany niż większa galeria, tam niestety widać, że ludzie niszczą.

2016-11-05 22:45

W tych nowszych centrach handlowych takie pomieszczenie jest ale właśnie ich stan czasami pozostawia wiele do życzenia. Jeśli chodzi o pozostałe miejsca typu restauracja wiele osób nie chce, żeby mama karmiła piersią w takim miejscu jednak nie ma specjalnego pokoju czy też pomieszczenia, żeby nakarmić dziecko w komfortowych warunkach. Dziecko jest głodne i nie wyobrażam sobie pójść nakarmić Synka w toalecie. Jola ja już karmiłam w przymierzalni i jest to wg mnie o wiele lepsze miejsce niż pokój mamy karmiącej. Zasłoniłam się i karmiłam w spokoju.

2016-11-05 21:42

Zewsząd słyszymy o naturalnym karmieniu ale żeby ułatwić życie mamusią to ciężka sprawa. Chyba powinnyśmy rok życia spędzić tylko w domu nigdzie nie wychodząc żeby nie narazić się na uszczypliwe uwagi od "starszych" pań że jak można publicznie pokazywać pierś karmiąc tak jak one w dawnych czasach jadłyby z butelki.

2016-11-05 20:37

Okej, centra handlowe... a co z rastauracją, muzeum, stadionem... (powiedziałabym jeszcze kino czy filharmonia, ale tam się za bardzo z bobasami nie chadza, bo mogłyby przeszkadzać ;) ) No i jak same mówicie wielu tym miejscom sporo do ideału brakuje...

2016-11-05 19:50

Taki kącik dla mamy karmiącej oraz do przewinięcia dziecka powinien byc w każdym Centrum Handlowym oraz w większym supermarkecie . Myśle ze takie odizolowane pomieszczenie bez przechodniów i gapiów obok, cieszyłoby sie sporym powodzeniem . Wiadomo ze jest możliwość schowania się w kąt i nakarmienia dziecka lecz to jest nieraz stresujące. Matki powinny mieć zapewnioną możliwość przewinięcia dziecka w przede wszystkim czystym i przystosowanym do tego pomieszczeniu . Wiele takich miejsc jest usytuowana w pobliżu WC . Moim zdaniem jest to niebezpieczne ze wzgledu na panoszące sie tam zarazki . Niekiedy będąc na zakupach widziałam i słyszałam jak matki pytamy sie w sklepie czy mogą skorzystać z przymierzalni i tam nakarmić dziecko. Oczywiście pozwolenie dostały . Jest to przykry widok kiedy musimy się prosić o coś co powinnyśmy mieć zapewnione w kazdym miejscu , czyli swobodne karmienie i przewijanie dziecka.

2016-11-05 19:21

W nowych centrach handlowych przewiduje się chyba zawsze takie pomieszczenia. Ja tylko takie projekty widziałam - miałam kontakt z architektami. Czy przepisy regulują ten temat to nie wiem. Na pewno jest coś w przepisach, że pokój dla ciężarnych i karmiących musi być w większych zakładach pracy, gdzie jest dużo kobiet. Gorzej tylko czasem z wykonaniem takiego pokoju, różne są standardy. W CH, gdzie byłam z córką, pokój jest dobrze urządzony (sofy, przewijak, szafka, umywalka, miska ustępowa itp.) ale pomieszczenie samo w sobie małe. Wózek ledwo się mieścił, a nie zostawię go gdzieś. Wówczas już dwie mamy się nie zmieszczą. Ale w paru miejscach gdzie byłam, to sukcesem było to, że był przewijak...

2016-11-05 18:04

Tak sobie czytam, i myślę, że Katarzyna.R może mieć rację. Póki co mamy karmiące zdane są na siebie albo na uprzejmość i przewidywanie kierownictwa centrum handlowego; nie wspominając już o restauracjach, muzeach i tym podobnych. (Bo uważam, że akurat centrum handlowe nie jest idealnym miejscem do spędzania czasu z niemowlęciem, ale mimo to jest przez mamy karmiące uczęszczane). A gdyby tak przeforsować jakiś zapis o tym, że w każdym miejscu publicznym taki pokój (albo niekoniecznie pokój, kącik za przepierzeniem też by wystarczy) musi być? Na stadionie przecież też dziecku (odważnej, trzeba przyznać, mamy) może zachcieć się jeść, a karmienie na trybunie raczej mało komfortowe... Chyba naprawdę jest o co walczyć.

2016-11-04 23:10

Według mnie powinno być w każdym centrum handlowym specjalne odizolowane miejsce gdzie można nakarmić dziecko piersią. Nie takie gdzie jest toaleta. Wystarczyła by wygodna sofa...na pewno zmieści się na niej więcej mam-nie jedna. Powinno to być w jakiejś ustawie i egzekwowane już na etapie projektów centrów handlowych że pokój dla karmiących mam musi być !!!