Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1178 Wątki)

Co do picia przy karmieniu piersią

Data utworzenia : 2016-06-07 14:06 | Ostatni komentarz 2016-11-14 22:07

Kasia84

3586 Odsłony
43 Komentarze

Witam drogie mamy, Mam pytanie - czy podajecie coś do picia swoim maluchom kiedy karmicie piersią? Lekarze doradzają żeby dziecka nie dopajać natomiast ja bardzo chciałabym mieć coś w zanadrzu co pozwoli uspokoić synka chociaz na chwilkę zanim będę miała możliwość nakarmić go piersią. Mały jest strasznym łasuchem, ma już 10 tygodni i ciągle je nieregularnie - czasem co dwie czasem co trzy godziny. Mam problem kiedy jestem na spacerze a on obudzi się i jest głodny, wtedy potrafi całą drogę do domu płakać. Nie za bardzo chce smoczka, a już na pewno nie wtedy kiedy chce jeść, czasem udaje nam się podać mu smoczka do uśpienia kiedy jest niespokojny. Przez kilka pierwszych tygodni dopajany był glukozą gdyż miał przedłużającą się żółtaczkę, po zmianie pediatry kazano nam kategoryczni odstawić glukozę, co zrobiliśmy. I teraz już nic synek nie chce pić. Próbuję mu podawać samą wodę przegotowaną ale nie chce jej pić. Zastanawiam się nad jakąś herbatką - polecacie coś dla 10 tygodniowego dziecka?

2016-06-07 20:55

Kasia84 ja powiem Ci szczerze, ze nigdy nawet w największe upały nie dopajałam synka i wydaje mi się że nie będę tego robić, zwłaszcza teraz gdy jest ciepło karmię go również na powietrzu :) Gdy zaczyna płakać na spacerze i widzę że jest to głód lub pragnienie szukam ustronnej ławki i po prostu daję cyca ;) Z każdym podaniem innego płynu niż mleko zmienia się skład flory bakteryjnej, tak fajnie wypracowanej podczas karmienia piersią :) Zrobisz jak uważasz, bo każda mama najlepiej wie co najlepsze dla jej Maluszka ale polecam zapoznanie się z artykułem http://www.mlecznewsparcie.pl/2014/12/dopajanie/ :)

2016-06-07 15:34

Myślę, że instynkt dobrze Ci podpowiada. Co prawda mój synek jest starszy, ale jak by były takie upały kiedy miał niespełna 3 miesiące, też bym go dopajała. Jest to taki sam człowiek jak my i też ma pragnienie. Niby kazda kropla wody zabiera matce mleko, trzeba dziecko częściej dziecko przystawiać, ale u nas by i tak się to nie sprawdziło, synek jest bardzo cycusiowy i musiałabym go cały dzień karmić, żeby ugasił pragnienie. A czas na zabawę, spacer i zrobienie czegoś w domu też jest potrzebny. Więc myślę, ze spokojnie możesz przekonywać maluszka do płynów - spróbuj wody Mama i Ja lub herbatke rumiankową z hippa po pierwszym tygodniu. Być może Twój synek nie chce wody z butelki, może potrzebuje inny smoczek lub kubeczek. Powodzenia! :)

2016-06-07 15:19

Hipp ma bardzo dobre herbatki Organic. ja kupowałam rumianek na początku, a potem koper:) Od 4 miesiąca jest koper z jabłkiem i owocowa. Ja kupuje w Kaufland albo Tesco, cena 8-9 zł za 20 torebek:)