Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zakupy (894 Wątki)

Prezent- Zajączek

Data utworzenia : 2014-03-15 21:40 | Ostatni komentarz 2016-03-20 01:16

KasiaCom

7952 Odsłony
72 Komentarze

Mam takie pytanie czy w waszych domach obchodzi się dawanie prezentów od Zajączka Wielkanocnego? Święta coraz bliżej i o ile mam pomysł co moim dzieciom kupić to zero pomysłów dla dużego już chrześniaka (7 lat prawie) Staramy się aby to miało jako taki związek z Wielkanocą i nie kupujemy noc drogiego. Dla córki siostry i swojej wybrałam po prostu malowanki o Wielkanocy, dla synka maskotkę zajączka, ale co można kupić takiemu dużemu chłopczykowi, żeby kojarzyło się z Wielkanocą (nie chcę kupować pistoletów na wodę bo ma już 3) doradzicie?

2014-03-16 10:49

Małgorzataa u nas nie ma tego zwyczaju, ale podpuszczę siostrę i resztę rodziny do tej zabawy w tym roku. Co do słodkości siostrzeniec nie może jeść póki co jakiś czas słodyczy dlatego muszę coś innego wymyślić.

2014-03-15 23:46

Tu gdzie mieszkam zazwyczaj daje się czekoladowe jajeczka czy zajączki. Bez nie wiadomo jakich prezentów. Według mnie to w zupełności wystarczy. Czasem dzieci podarowują dziadkom jajka ręcznie malowane. Czy u Was jest taka tradycja jak chowanie jajek wielkanocnych po śniadaniu na dworze? Odkąd pamiętam u nas chowali kolorowe jajka rodzice lub starsze rodzeństwo i mieliśmy przy tym świetną zabawę. Dla osoby, która uzbierała najwięcej jajek zazwyczaj czekała słodka niespodzianka.

2014-03-15 23:18

Zwierzaka zywego nie kupuj, to nigdy nie jest dobry prezent. Ale ta ksiazka to juz fajny pomysl:)

2014-03-15 23:08

tak sobie siedzę i szukam i wpadło mi do głowy, że kolorowanki to za duży, ale książkę o Wielkanocy (znalazłam taka o obrzędach wielkanocnych) mogłabym mu kupić, on lubi czytać i jest ciekawy świata więc może nie byłoby to takie złe? jak myślicie. Ta zabawa Silje super myśl, mamy podwórku (dziadkowie mają) a na święta zjedziemy się z siostrą u rodziców więc może uda mi się taką zabawę zrobić. Myślałam tez nad np fartuszkiem z zajączkiem, bo młody lubi pomagać w kuchni i zakłada najczęściej babci fartuszek a tak miałby swój.Albo królika miniaturkę, akurat mój tato jeździ po różnych wystawach zwierząt i często są nawet po mniej niż 10 zł, jest już w takim wieku że dałby radę się zaopiekować takim zwierzaczkiem, a jeśli coś zawsze królik może zostać u dziadków i będzie się weekendowo zajmować. Ale teraz nie wiem co wybrać

2014-03-15 22:17

Ja zawsze dla swoich już teraz 2 chłopców i chrześniaków kupuję jakiś drobiazg na zajączka. To miło patrzeć na ich radość .

2014-03-15 22:12

No to wybór bardzo ograniczony, zwłaszcza dla 7-letniego chłopca. Hmm..mnie z wielkanocą kojarzą się jajka, baranki i kurczaki, ale żeby sensowny, symboliczny prezent wymyślić, ehh. A macie do dyspozycji podwórko? Może zróbcie dzieciakom taką zabawę, że pochowacie pisanki, a one je będą musiały znaleźć.

2014-03-15 22:07

raczej nie jest tak, że na równi traktuje. U nas jest po prostu symbolicznie coś co się kojarzy z Wielkanocą, albo dotyczy jej. Nie chcę dawać mu słodyczy bo ostatnio miał pewne problemy przez nie a na malowanki już jest za duży, a chodzi tylko o symboliczny prezent nie jakiś drogi.

2014-03-15 21:50

U nas nie ma takiego zwyczaju jak prezenty wielkanocne. Jeżeli już to zazwyczaj u ciotek dostawałyśmy z siostrą właśnie czekoladowe zajączki, i to można traktować jako symboliczny prezent. Ale Kikacu jeśli u was jest taki zwyczaj to zależy też jak bardzo jest zakorzeniony w umysłach dzieci. Bo jeżeli twój chrześniak traktuje ważność prezentów na równi z bożonarodzeniowymi to masz problem :) Ja bym na twoim miejscu dała czekoladowego zająca z czekoladowymi jajami. Na pewno mama chrześniaka mu to rozdzieli, żeby nie zjadł na raz :)