Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rodzice (620 Wątki)

NIANIA dla dziecka -obawy

Data utworzenia : 2013-01-29 15:40 | Ostatni komentarz 2022-08-25 08:03

lusi_ja

5426 Odsłony
47 Komentarze

myślę o powrocie do pracy ,ale nie chcę , aby syn poszedł do przedszkola -niecałe 3 lata- może naoglądałam się za duzo TV. Myślę o niani na czas mojej nieobecności jednak mam obawy czy dziecko będzie chciało zostawać pod opieką obcej osoby( na poczatku) i jak na to zareaguje. Może to kwestia przyzwyczajenia .Jednak zupełnie nie wiem jak przygotować malucha na taką zmianę. Może któraś z Pań miała taka sytuację- podobne obawy - i doradzi co zrobić?

2013-02-08 00:10

widziałam ten film, teraz to juz w ogóle mam więcej obaw niż znalazłam zalet,może dziecko zostanie z babcią lub pójdzie do przedszkola.Przynajmniej będzie mieć kontakt z rówieśnikami.

2013-02-07 23:25

myślałam o tym i chcialam dodać, że warto zainwestować niestety w kamerkę. Wtedy jest pewnośc że twoja niania dobrze opiekuje się dzieckiem, bo po tym filmiku co dzis zobaczyłam na onecie na głównej stronie to przerosło mnie i brak jakiegokolwiek komentarza odnośnie tej niani - niestety nie można jej tak nazwać. I wiem, że jeśli miałabym wybór to poszedłby do przedszkola. A jesli już musimy miec nianię to warto poprosić sąsiadkę żeby od czasu do czasu dodatkowo zapukała do drzwi jak usłyszły płacz sprawdzic czy wszytsko w porządku i obowiązkowo kamerka.

2013-02-04 09:16

No to idealny wątek dla mnie-wypowiem się od tej drugiej strony,jak to wyglada od strony dziecka-doskonale pamietam wszystkie swoje Nianie i powiem Wam jak to wyglada w praktyce. Nianie miałam od samego poczatku do dosc póznego wieku-chyba do zerówki lub do czasu aż poszłąm do pierwszej klasy. Ja pamiętam co najmniej 5 Niań-z tego co opowiadała mama"przewineło"sie ich wiecej... I ja powiem Wam szczerze ze według MNIE9moje osobiste odczucia) lepiej chyba dziecko dać do żłobka niz wynajmować nianie. Prawda jest taka,ze większosć czasu spedzałam i tak sama-opiekunki głownie zajęte były ogladaniem telewizji czy malowaniem paznokci(lakierem mojej mamy,co doskonale pamietam:) ).Ogólnie grzebanie w szafach,używanie kosmetyków czy (o zgrozo) wynoszenie w torebce rzeczy z lodówki nalezały do standardów. Wszystko było robione na odczepne,najczesniej dostawałam kredki lub pisakii mialam zajac się soba. \Moja mama byłą na tyle w komfortowej sytuacjii ze pracowala doslownie 5 min od miejsca pracy-wpadała wiec na częste niezaowiedziane kontrole i sprawdzala czy jestem czysta,niemam zasikanej pieluchy itp... Ja powiem Wam szczerze że ze swojego doswiadczenia nie zdecydowałabym sie na Nianke dla swojego dziecka-naprawde takiej niani z powołaniem ze świecą szukać.Lepiej już dac dziecko do żłobka gdzie jest wśród innych dzieci,może sie z nimi pobawić itp. To są oczywiscie moje subiektywne odczucia

2013-02-02 19:22

nie mam doświadczenia w tej materii, ale jakbym miała wybierać nianie to zwrócilabym uwagę na to czy dziecko nie będzie na nią reagować płaczem, czy ma odpowiednie podejście do dziecka i jeśli sama zadawałby dużo pytań odnośnie dziecka, co je , kiedy, czy nie uczulenia, o jakich porach, ile co lubi itp. Następnie doświadczenie i jesli wzbudzi moje zaufanie to wtedy bym spróbowała, ale etapami, żeby dziecko nie czuło się osamotnione z nową osobą.

2013-02-02 11:41

Planuje powrót do pracy i szukam nie tylko jej ale i opiekunek. Po wielu ofertach, rozważeniu za i przeciw zdecydowałam się na prywatny żłobek. Koszta są takie same jak niania na pełen etat a dziecko ma profesjonalną opiekę i kontakt z innymi maluszkami co jest dla mnie bardzo ważne. U nas taki żłobek już z wyżywieniem kosztuje około 800 zł tyle samo co niania na 8 godzin dziennie

2013-02-01 23:52

Dziękuję za radę , chciałabym znależć dobrą nianię, pytam wśród znajomych może kogoś mi polecą. odwiedziłam też stronę www. z ofertami opiekunek, które mają referencje itp. ale jakoś się nie przekonałam. Na pewno zastosuję się do Twoich wskazówek. :)

2013-02-01 23:46

Mam to za sobą. Zacznij od tego żeby być jakiś czas we trójkę, uśmiechaj się by dać akceptację, gdy dziecko będzie w kontakcie z nianią, potem wyjdź na chwilę na spacer, bądź pod telefonem. I tak po trochu. Ja brałam nianię z polecenia i długo przyglądałam się jej w różnych sytuacjach z moim dzieckiem, bałam się takiej z ogłoszenia tym bardziej, że zostawała sama z dzieckiem w naszym mieszkaniu. Dobra niania to skarb i nie jest o nią łatwo.